31 december 2011

Eindejaarsvuurwerk aan Portus Ganda doet Gent schrikkelen


Het eindejaarsvuurwerk aan Portus Ganda vangt om 23 uur aan met achtergrond-muziek en de afbeelding van een analoge klok. Omstreeks 23.30 uur gaat de muziek over in luidere sfeermuziek en om 23.55 uur verandert de klok in een aftelklok. Twintig seconden voor middernacht worden enkele kleine vuurpijlen afgeschoten en telt schepen Lieven Decaluwe samen met het publiek af naar het vuurwerkspektakel. Het schrikkeljaar 2012 is het thema voor het eindejaarsvuurwerk en zal zowel in de samenstelling van het vuurwerk als de keuze van de ondersteunende muziek terug te vinden zijn. Om middernacht zullen tienduizend effecten de lucht worden ingeschoten en Gent gedurende twintig minuten doen ‘schrikkelen’.

De afschietplaats bevindt zich op de grasvlakte tussen het poortgebouw en de Sint-Baafsabdij, centraal tegenover de bebouwing aan de zijde van de Groene Kerk. Op deze plek mogen geen toeschouwers staan. De publiekszone bevindt zich aan de Veerkaai, het Veermanplein, het Jules De Vigneplein en ter hoogte van de Nieuwbrugkaai (kades aan de kant van het zwembad Van Eyck). Ook aan de andere zijde, namelijk vanuit het Sint-Baafsdorp kan het vuurwerk bekeken worden en is er een publiekszone voorzien tot aan de achterkant van de groene kathedraal. In deze publiekszones wordt geen particulier vuurwerk toegestaan omwille van veiligheids-redenen. De politie zal controles uitvoeren in de afgebakende publiekszones.

Het vuurwerk vormt geen belemmering voor de jachthavengebruikers, zij kunnen op elk moment hun vaartuigen bereiken. Er mag echter niet gevaren worden binnen de veiligheidsperimeter. De Stad Gent doet een oproep om flessen, bekers en ander materiaal terug mee te nemen naar huis of in de voorziene afvalkorven te gooien. Op die manier wordt het nieuwe jaar gestart in een nette stad. Er wordt ook geadviseerd om huisdieren binnen te houden tijdens de eindejaarsnacht.

Het artistiek vuurwerk werd gegund aan de Groep Vangelabbeek uit Lanaken, die op artistiek vlak de meeste creativiteit bood. De Groep Vangelabbeek zorgde de voorbije twee jaar ook al voor het eindejaarsvuurwerk in Gent en was in het verleden verantwoordelijk voor onder andere de vuurwerken Gala de la Croix Rouge Monégasque 1999, EK Euro 2000 Amsterdam en de concerten André Rieu Maastricht 2005. Ze behaalden de tweede prijs en de publieksprijs tijdens het vuurwerkfestival in Moskou in 2002. De Groep Vangelabbeek beschikt over een ISO 9001 attest en maakte een uitgebreid, professioneel veiligheidsplan. Het vuurwerk komt voor 90% uit China en voldoet aan de Fair Tradenormen.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...