13 september 2011

UNICEF START VERDELING VOEDSELBONNEN IN ZUID SOMALIË VOOR KINDEREN EN FAMILIES IN NOOD

In zuidelijk Somalië streven UNICEF en partners ernaar om zoveel mogelijk getroffen kinderen en families te bereiken via de verdeling van voedselbonnen en de overdracht van contant geld.“De omvang van de crisis verplicht ons allemaal om creatief te zijn en om op grote schaal snelle, innovatieve oplossingen te vinden, willen we de dood van nog meer kinderen vermijden. Niet minder dan 336.000 kinderen lijden aan zware ondervoeding, blijven stilstaan is geen optie,” aldus Rozanne Chorlton, UNICEF vertegenwoordiger in Somalië. “Het afgelopen jaar hebben voedseltekorten op de lokale markt de prijzen schandalig snel de hoogte in gejaagd. Voedselbonnen en geldoverdrachten versterken de lokale koopkracht en moedigen lokale handelaars aan om meer voedsel tegen betaalbare prijzen aan te bieden.” Geldoverdrachten en voedselbonnen hebben hun nut al bewezen in Somalië doordat ze families opnieuw in staat stellen voedsel en andere essentiële levensmiddelen op de lokale markt aan te kopen.

Deze maand zullen, dankzij het nieuwe initiatief, maar liefst 15.000 families uit zowel Lager en Midden Juba, als uit Lager Shabelle voordeel halen uit de voedselbonnen en geldoverdrachten. NGO partners registreren families voor het programma en uitbetalingen vinden plaats door middel van het lokale Hawala, een betrouwbaar wettelijk systeem voor geldoverdrachten. Het ganse proces wordt gecontroleerd door derde partijen die nagaan of de fondsen effectief naar diegenen gaan die het het hardste nodig hebben. Voedselbonnen worden ook uitgedeeld door de onderwijspartners van UNICEF. UNICEF bereikt op die manier de meer dan 15.000 kinderen die naar de 212 ‘kindvriendelijke zones’ gaan om te spelen en om bij te leren. Wanneer er geen voedselprogramma’s op school zijn, bieden deze bonnen levensreddende steun aan getroffen kinderen, tegelijkertijd moedigen ze ook kinderen aan om naar school te gaan.

UNICEF heeft dringend nood aan 15 miljoen dollar om het initiatief van de geldoverdrachten op een grotere schaal toe te kunnen passen. De organisatie wil minstens 40.000 families uit de getroffen regio’s Bay, Bakool, Gedo, Midden Juba en Afgooye Corridor bereiken. Een bijkomende 10 miljoen dollar is nodig om het initiatief uit te breiden naar 100.000 kinderen uit de zwaarst getroffen gebieden en hun families. “We hebben dringend nood aan een uitbreiding van dit systeem zodat we de levens van meer kinderen kunnen redden”, zegt Chorlton. “Om dat te doen moeten fondsen onmiddellijk beschikbaar worden gemaakt.” Naast de verstrekking van voedselvoorraden aan 500 voedingscentra, plant UNICEF om 200.000 families uit zuidelijk Somalië te bereiken met supplementaire rantsoeneringen van een maïs/soja mix, rijk is aan micronutriënten en koolhydraten. Meer dan 97.000 mensen krijgen de mix al toebedeeld, maar dat aantal stijgt elke week doordat een toenemend aantal bevoorradingen de zwaarst getroffen gebieden in het Zuiden bereiken.

UNICEF is actief in de hele Hoorn van Afrika en vraagt in totaal 363 miljoen dollar voor zijn hulpverlening aan de kinderen in de regio. In België bundelde UNICEF België zijn krachten in een gezamenlijke oproep van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties, onder de slagzin “Stop Honger in Oost-Afrika”. Giften zijn welkom op het gemeenschappelijk rekeningnummer 000-0000012-12 (IBAN BE 19 0000 0000 1212 – BIC: BPOT BE B1) of online via www.1212.be

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...