28 september 2011

Te Gek!? Karavaan roept op normaal te doen over psychische problemen

Op donderdag 13 oktober 2011 passeert de Te Gek!? karvaan in Gent. Iedereen wordt opgeroepen om mee te stappen. Zo toont men dat men wel wil praten over geestelijke gezondheid en wil opkomen voor een zorgzame samenleving. De Laatste Showband met onder andere Walter De Buck en Helmut Lotti zingen alvast mee. Uit de Belgische gezondheidsenquête blijkt dat één op vier Vlamingen kampt met psychisch onwelbevinden, waaronder depressie, somatische klachten, angst en slaapstoornissen. Dat kan leiden tot een tamelijk ernstige aandoening. Bij een derde van de mensen die voor lange tijd of definitief werkonbekwaam zijn, zijn psychische stoornissen de oorzaak. Al maakt men het zelf niet mee, er is beslist iemand in zijn naaste omgeving die het doormaakt. Het zijn alledaagse problemen, die vaak moeilijk besproken worden uit schaamte, omdat men bang is niet begrepen te worden of omdat men geen stempel wil opgeplakt krijgen.

Te Gek!? vraagt aandacht voor deze manier van omgaan met geestelijke gezondheid en komt op voor een zorgzame samenleving. De Te Gek!?-karavaan passeert op donderdag 13 oktober 2011 in Gent. Om 16 uur start de Te Gek!?-karavaan op de Vrijdagmarkt met een grootse optocht van een uur door de straten van Gent. Tijdens deze optocht roepen de Buffalo Squaws en vele anderen op tot een zorgzame samenleving omdat het hoog tijd is om normaal te doen over psychische problemen. Iedereen wordt opgeroepen om hierin mee te stappen. Daarna is het tijd voor een openlucht happening die om 17 uur start op de Vrijdagmarkt. Bougez Bougez, het koor van de Emancipatorische werking van het OCMW, zingt iedereen alvast warm. Om 18 uur geeft de Laatste Showband met zijn gasten Helmut Lotti, Koen Buyse, Guy Swinnen, Hannelore Bedert, Klaas Delrue, Walter De Buck en Kommil Foo samen een opwindend concert. Proef tussendoor zeker van de vegetarische Te Gek!?-soep, naar een recept van Jeroen Meus. Met de soep wordt er letterlijk en figuurlijk warmte uitgedeeld.

Vanaf 17 uur kan men terecht op de uitgebreide geestelijke gezondheidsbeurs op de Vrijdagmarkt, waar men kennismaakt met diverse organisaties uit de sector, van Tele-Onthaal tot Centra Algemeen Welzijn, Centra Geestelijke Gezondheidszorg en vele andere. Daar maken zij u wegwijs in de hulpverlening. Iedereen kan ook zijn geestelijke gezondheid testen op de website www.fitinjehoofd.be

De werelddag geestelijke gezondheid, officieel op maandag 10 oktober 2011, is een ideale gelegenheid om deze thematiek bespreekbaar te maken. De Stad Gent neemt al enkele jaren het initiatief voor een Gentse communicatiecampagne en een evenement rond het thema. De Te Gek!? karavaan op donderdag 13 oktober 2011 is een initiatief van Te Gek!?, opgestart vanuit vzw Sint-Annendael uit Diest. De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt de Te Gek!? karavaan financieel terwijl de Stad Gent instaat voor de coördinatie en logistieke organisatie. De Te Gek!? karavaan wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse overheid en maatschappelijk investeerder Cera in samenwerking met zijn vennoten. De Te Gek!? karavaan kan rekenen op de inzet van heel wat partners waaronder Sint-Annendael vzw uit Diest, de Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid (VVGG) en haar leden, Zorgnet Vlaanderen, FDGG, Similes, Ups&Downs, UilenSpiegel, Alzheimer Liga en de overlegplatforms Geestelijke Gezondheidszorg van Vlaanderen en Brussel Hoofdstad. De Te Gek!?-karavaan start op donderdag 13 oktober 2011 om 16 uur op de Vrijdagmarkt in Gent.

Informatie
- Gezondheidsdienst, Leen Van Zele, Baudelohof, 9000 Gent, tel. 09 235 22 50,
e-mail gezondheidsdienst@gent.be, website www.gent.be/gezondheid
- Provincie Oost-Vlaanderen, Dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg, Bert Mostien,
Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent, tel. 09 267 75 49, e-mail
bert.mostien@oost-vlaanderen.be
- Website www.tegek.be

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...