22 september 2011

Isabel Bayón, de parel der flamencodansers, treedt vanavond op in Capitole Gent

Vanavond is het zover: wereldster Isabel Bayón komt in Capitole optreden met haar flamencoshow 'En la horma de sus zapatos' (in hun voetsporen). Hiermee verwijst ze naar zij die haar de kneepjes van het vak leerden, haar grootmeesters dus. En dat zijn er heel wat: ze deelde het podium met de grootste bailaores onder wie Mario Maya, Manolo Marín en Israel Galván. Haar zeer persoonlijke en elegante flamencostijl laat op de toeschouwers telkens opnieuw een onuitwisbare indruk na. Ze wordt een geschenk voor de flamencowereld genoemd. Ze was nooit eerder in Gent. Bayón blaast je compleet van je sokken. Bekijk haar show alvast op  YouTube.

Voor deze show werden haar uitzonderlijke dansprestaties tijdens de 16e flamencobiënnale in Sevilla bekroond met de 'Premio Giraldillo al Baile'.Ze brengt een verhaal met een haarfijn uitgewerkte choreografie. Het virtuoze gitaarspel, de ruwe zang en het energieke ritme van de palmas zwepen zowel de muzikanten als het publiek op. Maar de rust daalt neer als Isabel Bayón haar dans begint. Oprechte emoties en eerlijkheid zijn de essentie van haar vurige dansstijl.

In ‘En la horma de sus zapatos’ of ‘In hun voetsporen’ trekt de Sevilliaanse danseres de schoenen van haar grootmeesters aan die ondertussen haar eigen dansschoenen zijn, of toch niet? De verwarring misleidt haar niet, maar begeleidt haar. De dans is een poging om vanuit iemand anders’ standpunt – die van haar lesgever - een eigen visie te creëren. En die heeft ze ook. “Ik beschouw mezelf liever als een flamencodanseres van nu, die, voortkomend uit een bepaalde traditie, iets zinnigs met die traditie wil doen zodat het echt iets van mezelf wordt.  Zo kan je je blindstaren op al die groten die je al zijn voorgegaan in de flamenco.  Er zijn zoveel grootse dingen en mensen geweest, dat het heel moeilijk is om eigenlijk nog beter te doen.  Volgens mij moet je die voorgangers kennen, hun grootsheid ervaren en inzien; dat geeft je een bepaald perspectief. Maar dan moet je daar jouw manier van aanvoelen, ademen en uiten aan geven.”

“Het spektakel waarmee ik naar Gent Festival van Vlaanderen kom, En la horma de sus zapatos, is geïnspireerd op het gedicht Por tu pie van de Valenciaanse dichter Miguel Hernández, dat me echt een speciaal gevoel gaf.  Ik heb aan drie choreografen gevraagd elk iets met dat gedicht te doen, en dat leverde drie heel verschillende dansen op.  Ik probeer me in te leven in m’n collega’s,  vaak met dansen die eigenlijk ver verwijderd zijn van wat ik gewend ben.  Het is een zeer verrijkende ervaring geweest.”

Deze Sevilliaanse ster startte haar carrière op vijfjarige leeftijd en wordt sinsdien de hemel in geprezen. Ze deelde het podium met de grootste bailaores onder wie Mario Maya, Manolo Marín en Israel Galván. Ze volgde les bij Matilde Coral en vervolgde haar opleiding in de conservatoria van Córdoba en Sevilla. Ze studeerde niet alleen flamenco, maar ook klassieke en hedendaagse dans. Ze trad al wereldwijd op en verzamelde meerdere prijzen op haar palmares. Samen met Angel Atienza richtte ze de Ados Escuela de Flamenco in Sevilla op. “We beleven tijden waarin het aantrekkelijk en makkelijk is, zeker voor jongeren, alle aandacht te richten naar vernieuwing. Maar je moet weten dat zij die coherent, diepgaand vernieuwen, mensen zijn met een enorme bagage, mensen die al een enorme weg hebben afgelegd. Het is pas na een lange weg van hard werken dat de zoektocht begint naar nieuwe wegen, in harmonie met, zoals ik het althans begrijp, hoe het zou moeten zijn.  Die grote bagage, kennis, die lange weg, zijn essentieel. Wat ik wil zeggen: laat je niet verblinden door puur en alleen die - soms sensationele - vernieuwing.  Tracht ze te begrijpen door te durven teruggaan naar de traditie vanwaaruit ze voortkomt. Wat er nu gebeurt, is de reflectie van wat er vroeger is gedaan. Die geschiedenis van de flamenco, dat is ontzettend belangrijk. Je kan een huis niet beginnen bouwen bij het dak. Je kan pas aan je eigen stijl beginnen als je wortels hebt, als je je geschiedenis kent.”


Praktisch

Donderdag 22 september, 20.00u, Capitole Gent
Isabel Bayón Compañía Flamenca
Programma: En la horma de sus zapatos
Presentatie: Gent Festival van Vlaanderen

Tickets
De laatste tickers zijn vanavond ter plaatse te koop. Er zijn geen kortingen de avond zelf.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...