14 september 2011

Gratis rondvaarten met Gents Stadsjacht

Gent Bio Energy 44Het Havenbedrijf Gent organiseert vanaf november elke maand gratis rondvaarten in de haven van Gent. Gedurende twee uur kan iedereen van op het water de haven van binnenuit beleven. De rondvaart is helemaal gratis. Gewoon vooraf inschrijven is de boodschap. Voor verenigingen en organisaties wordt er zelfs maatwerk geleverd. Het Havenbedrijf wil met deze rondvaarten “de Gentenaar” naar de haven halen om zo de haven op een unieke wijze te ontdekken. De haven ligt ten noorden van de stad en beslaat zowat een derde van het Gentse grondgebied. Als hét economische hart van Oost-Vlaanderen staat de haven voor ruim 70.000 (in)directe jobs in 300 havengebonden bedrijven en voor 48 miljoen ton goederenoverslag. Voor heel wat mensen is de haven (nog) onbekend gebied. Dat is niet toevallig want men kan niet zomaar overal in het havengebied om veiligheidsredenen. De gratis rondvaarten brengen daar meteen verandering in. Op het havenjacht Jacob van Artevelde kan men vanaf november elke eerste zaterdag (voor verenigingen en organisaties) en elke derde zaterdag (voor particulieren) de haven beleven.

Het vertrekpunt is de Rigakaai tegenover Weba. De tocht duurt twee uur en onderweg wordt er uitleg gegeven over Gent als toegangspoort tot Europa. Het jacht vaart helemaal tot aan het Kluizendok en terug langs de dokken, kaaien, zeeschepen die van over heel de wereld afmeren en binnenvaartschepen die laden en lossen. Onderweg ziet men onder meer ook de chemische bedrijven, de graansilo’s van Eurosilo naast de R4-Oost, de Ringvaart die de haven op Noord-Frankrijk doet aansluiten, de papierfabriek Stora Enso, de terminals met fruitsap voor heel Europa, de Volvofabriek, een van de grootste clusters van biobrandstofbedrijven van Europa, de elektriciteitscentrale van Electrabel, het Mercatordok waar grote schepen met rollend materieel op en af naar Scandinavië vertrekken, ArcelorMittal en tal van overslagkades.

De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Deze rondvaarten vinden elke maand plaats, behalve in juli (want dan gaan ze door tijdens de Gentse Feesten) en augustus. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds particulieren en anderzijds verenigingen en organisaties. Particulieren kunnen elke derde zaterdag van de maand met de ‘Jacob van Artevelde’ de haven leren kennen van 10 tot 12 uur of van 14 tot 16 uur. Er is plaats voor tachtig personen. Men kan voor maximum zes personen inschrijven. Aan boord kan men een drankje kopen. Inschrijven kan online via www.havengent.be/rondvaarten of telefonisch bij het Havenbedrijf Gent via 09 251 05 50. Voor verenigingen en organisaties vaart het havenjacht elke eerste zaterdag van de maand uit: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Er is plaats voor tachtig personen. Er is steeds een gids aan boord waar de vereniging 70 euro voor betaalt. Wil een vereniging catering aan boord, dan kan dit worden afgesproken. Men dient contact op te nemen met de PR dienst van het Havenbedrijf Gent via 09 251 05 50 of pr@havengent.be in te schrijven en voor een programma op maat.

Traditiegetrouw organiseert het Havenbedrijf tijdens de Gentse Feesten rondvaarten in de haven. Die blijven ook in de toekomst plaatsvinden. De voorbije twee jaar waren die telkens in enkele uren tijd volzet. In 2011 bezochten zo maar liefst 2.560 mensen de haven per rondvaart. Dit succes deed het Havenbedrijf beslissen om de gratis rondvaarten ook maandelijks aan te bieden.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...