16 augustus 2011

Verkoop koopboeken zit in de lift.

De Vlaamse boekenverkoop kende gedurende de eerste 6 maanden van 2011 een behoorlijke stijging: +2,8% in omzet. De afzet (aantal exemplaren) daalde met -1,9%. Er werden dus meer duurdere boeken verkocht. De groei situeert zich voornamelijk bij de kookboeken, terwijl de kinderboeken het heel wat minder goed doen dan vorig jaar. De verkoop via internetwinkels is dan weer bijna verdubbeld. De absolute bestseller is Dagelijkse kost, het succesboek van tv-kok Jeroen Meus. Met deze groeicijfers doen we het heel wat beter dan de ons omringende landen. De verkoop van boeken in Vlaanderen doet het vrij behoorlijk. Gedurende de eerste zes maanden van 2011 noteren we een omzetstijging van 2,8%. Wel is er een daling van -1,9% in het aantal exemplaren dat over de toonbank ging. Dit komt neer op een omzet van bijna 93 miljoen euro en een afzet van 7,1 miljoen boeken.

De kookboeken kennen een stijging van 8,7%. Het gigantische succes van Dagelijkse kost van Jeroen Meus is hier zeker niet vreemd aan. Maar ook Goe gebakken van Sofie Dumont doet het zeer goed. Met de zomer in aantocht waren dieetboeken in het voorjaar ook succesnummers. Zo scoorden de dieetboeken van Pierre Dukan en Lien Willaert zeer goed dit voorjaar. Hoewel Jeroen Meus zijn collega tv-kok Piet Huysentruyt van de eerste plaats heeft verdrongen, blijft deze laatste met vier titels prominent aanwezig in de top 10 van de kookboeken.

Ook literatuur doet het dit voorjaar weer goed en klokt af op een mooie stijging in de verkoop: +4,8%. De nieuwe Umberto Eco, Herman Koch en Jean M. Auel sieren de top 10 naast gevestigde namen als Pieter Aspe en Nicci French. Opvallend is het succes van de professionele non-fictie informatief: +9,6%. Deze omzetstijging is voor een groot deel te danken aan Congo van David Van Reybrouck, dat in dit genre is ondergebracht. Maar ook de nieuwste Gouden raad van Tante Kaat en het succesvolle fotoboek annex tentoonstelling Fotograaf van Lieve Blancqaert dragen bij tot het succes van dit genre.

De grootste dalers zijn de kinderboeken: -7%. Stephenie Meyer en Geronimo Stilton prijken nog wel in de top 10, maar zijn blijkbaar een beetje over hun hoogtepunt heen. De strips dalen wat betreft afzet (-2,4%). De Kiekeboes en F.C. De Kampioenen nemen samen de helft van de top 10 voor hun rekening.

Terwijl de verkoop in omzet stijgt, zien we een daling in het aantal verkochte boeken. Dit is te wijten aan het feit dat er meer duurdere boeken worden gekocht. Zowat 35% van de verkochte boeken situeren zich in een prijsklasse boven de 15 euro, een stijging met 8% t.o.v. vorig jaar. Het is wel zo dat nog steeds 50% van de verkochte boeken zich in de prijsklasse tussen € 5 en € 15 situeren.

Opvallend is ook de forse groei in verkoop bij de internetwinkels. De online verkoop kent een verdubbeling t.o.v. vorig jaar. 7% van de boekenverkoop in Vlaanderen loopt vandaag via een internetboekhandel. Dit is nog wel opvallend lager dan in Nederland, maar de groei is wel vrij spectaculair te noemen. Deze cijfers groeperen de verkopen van quasi alle internetwinkels in Vlaanderen, zijnde Proxis-Azur, Fnac.be, Cosmox, Bol.com, De Standaardshop.be en Nieuwsbladshop.be. De boekhandel wint opnieuw aandeel en stijgt naar een marktaandeel van 84%. Dit alles gaat ten koste van grootwarenhuizen die een flinke daling kennen in hun boekenverkoop.

Hoe doet Vlaanderen het in Europa? Met de groeicijfers doen we het in Vlaanderen heel wat beter dan de ons omringende landen. Nederland sluit het halfjaar af met een daling van -3%. Duitsland daalt eveneens, met -1,3%, en Spanje zelfs met -5%. Frankrijk (+0,5%) en Italië (+0,7%) eindigen het eerste halfjaar licht boven nul. Wat de redenen zijn van de groei is op dit ogenblik moeilijk te zeggen. We denken dat voornamelijk de verbreding van het aanbod in de markt de belangrijkste groeimotivator is. In 2009 en 2010 zijn o.a. de speelgoedwinkels gestart met een assortimentsverbreding. Zij zijn er in geslaagd om flink te groeien, wat de terugval bij grootwarenhuizen heeft gecompenseerd. Ook in Nederland zijn grote dalingen te zien bij de warenhuizen en het food-en drug kanaal. De groei komt voornamelijk van internet sales en ook de boekhandels/inloopwinkels handhaven zich. En het e-boek? De verkoop van e-boeken blijft in Vlaanderen nog zeer beperkt. Met een omzet van +/- 250.000 euro vertegenwoordigt het e-boeksegment slechts 0,3% van de totale boekenmarkt. Dit is echter een verdubbeling van de verkoop t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van een e-boek steeg van 13 euro naar 13,90 euro.

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...