2 juli 2011

Tourtafel tourt mee in de ronde van Frankrijk

Tourtafel Vive le vélo, het tv-programma op Eén rond de wielerronde van Frankrijk ging gisterenavond, vrijdag 1 juli met een uitgebreide voorbeschouwing van start. Van zaterdag 2 tot en met zondag 24 juli bundelt Karl Vannieuwkerke elke avond het beste van de voorbije Tourdag met heel wat couleur locale in zijn talkshow. Elke dag verwelkomt hij enkele praatgasten in zijn reizende studio waar wielrenner fanaten en kenners van het vak rond de Tourtafel, ontworpen door Jean-Marie Waelkens, zullen samenzitten. Dit jaar komen o.a. Marc Sergeant, Nick Nuyens, Gilles Decoster, Roger De Vlaeminck, Saartje Vandendriessche, Luk Alloo, Helmut Lotti, Jean Blaute, Sven Nys, Michael Boogerd, Dirk Roothooft en vele anderen. Lieven Van Gils gaat op zijn beurt langs bij ander mooi wielervolk. Net als vorig jaar vraagt hij al zijn gasten om hun handtekening te zetten op zijn presentatietafel. De tafel kan je ook winnen door mee te doen aan een sms-actie. Onder alle verstuurde sms’en wordt op het einde van de Tour een winnaar geloot. Die wint de gehandtekende Tourtafel en een ticket naar de aankomst van de Ronde van Frankrijk op de Champs-Elysées in Parijs. Per sms gaat 1 euro naar Make-A-Wish, een organisatie die de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult. Ook gsm-operatoren Proximus, Mobistar en Base hebben aangekondigd dat ze hun opbrengst voor de sms’jes naar Tour 2011 100% zullen doorstorten naar Make-A-Wish: www.makeawish.be
Tour 2011: volg elke dag de route die de Tourtafel aflegt op: www.tourtafel.be
www.een.be


Een portret van de ontwerper Jean-Marie Waelkens

Van kinds af aan is JM Waelkens erg bezeten en aangetrokken door het fanatisme in de wielersport en met al zijn spaarcenten koopt hij als puber een eerste wielerfiets. Zijn moeder is diegene die hem weerhoudt in de realisatie van zijn wielerdroom en hangt die fiets prompt aan de haak. Nu neemt hij revanche. Hij herontwerpt de gezinstafel en brengt de betekenis van de eettafel terug tot de essentie: een ontmoetingspunt, een centraal punt in het huis waar alle familieleden samenkomen om goed en kwaad met mekaar te delen. De tafelbouwer streeft ernaar iedereen opnieuw samen rond de tafel te krijgen, met iPad of gameboy, de krant of kookboek, of voor het maken van een tekening of het snijden van groenten. Weg van het individualisme van een eigen hoekje in de kamer. Vanuit een nostalgische gedachte en geactualiseerde visie stelde hij vast dat er bij de tv-uitzending van de Ronde van Frankrijk eveneens een gebrek was aan dat sociaal symbool. Daarom nam hij drie jaar geleden contact op met VRT met als doel samen te werken aan een tafel die wielrenners en sportfanaten samenbrengt. Het resultaat is een tafel geworden die symbool staat voor de uiteenlopende intensiteit die de tour oplevert maw. een echte Tourtafel.

JM engageert zich voor de maatschappij. Niet iedereen heeft immers evenveel kansen om hun passie te kunnen realiseren. Sociale beperkingen en gezondheidsproblemen leggen bij sommigen het leven sterk aan banden. “Ik ben bij de gelukkigen tot nu toe. Ik kan grote plannen bedenken en die verwezenlijken. Na elke realisatie komt er een nieuw project en ontstaat de kans op nog meer kansen. En wij kunnen mensen helpen bij wie dit anders is” aldus JM Waelkens. Daarom bedacht hij een plan hoe de sport daar iets kan toe bijdragen. Hoe kan de sport iets teruggeven aan de mensen die terminaal zijn? Dus stelde hij als tafelbouwer, samen met Sporza, een formule samen om geld in te zamelen met de tourtafel en de signatuur van de overwinnaars.

De tourtafel is bovendien het resultaat van uiteenlopende bagage in onderzoek naar meubelvormgeving. Hij bestudeert bij sothebys oude abdij- en kloostertafels en tijdens het ontwerpen denkt hij aan eetfeesten op schilderijen van Rembrandt en Breughel. Als tafelbouwer benadert JM hout niet louter als materiaal maar bekijkt hij het vanuit het standpunt van een kunstenaar. Bij de realisatie van een nieuw ontwerp gaat hij steeds op zoek naar de meest passende en authentieke boom om een gepersonaliseerde tafel te maken. Zo is er nooit een tweede exemplaar van eenzelfde ontwerp maar heeft ieder zijn eigen meubel. Aan de hand van voorontwerpen, houtstalen en kleuren ontstaat de tafel met haar eigen identiteit die later kan bijgestuurd worden.

Labels: , , , , , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...