25 juni 2011

Beleef de geschiedenis van een stadspaleis in Gent

D'Haene 20Twee statige dames zullen de komende weken hun opwachting maken in het Gentse stadsbeeld. Gravin Colette Thérèse de la Villette en gravin Sabine Jacqueline Josephe de Ghellinck nodigen iedereen vanop de achterkant van tien bussen van De Lijn uit om tijdens de Gentse Feesten een bezoek te brengen aan hun stadspaleis, Hotel d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat 55. En dit om de aandacht te vestigen op het feit dat tijdens de Gentse Feesten de Dienst Monumentenzorg de deuren van het prestigieuze Hotel d’Hane Steenhuyse opent voor een groot publiek. De dienst vergast het publiek op theater, een kinderactiviteit, lezingen en begeleide wandelingen in dit prachtige stadspaleis. De zoektocht voor kinderen wordt voor het eerst georganiseerd. Terwijl de ouders een gidsbeurt langs de statige ruimtes van Hotel d’Hane Steenhuyse krijgen, ontdekken de kinderen een heel ander – wat mysterieus - deel van het stadspaleis. Achteraf krijgen ze een leuk aandenken.

Theater in Hotel d’Hane Steenhuyse

Verhalen van zijde en stro. Beleef de geschiedenis van het adellijke Hotel d’Hane Steenhuyse. Tijdens de Gentse Feesten ontpoppen medewerkers van diverse stadsdiensten en al even enthousiaste vrijwilligers zich als rasechte dames en heren van stand, uiteraard met bijbehorend personeel. Deze verhalen van ‘Upstairs, Downstairs’ moet u gewoon meemaken.

De generaelen staet van een goede famielde in Gent. Het publiek beleeft enkele scènes uit het leven van graaf en gravin d’Hane en het personeel in 1808. Graaf Jean Baptiste d’Hane de Steenhuyse was de beroemdste d’Hane. Hij was onder meer de gastheer van de tsaar van Rusland en van Louis XVIII, de Franse koning die op de vlucht was voor Napoleon. Die dag in 1808 is helaas niet de ‘beste dag’ van de grafelijke familie. Tijdstip: 10.30 uur stipt. Duur: 2 uur. Maximaal 15 personen.

Kunst ten huize van Valérie van Pottelsberghe de la Potterie. Valérie was de kleindochter van Julie d’Hane, de oudste dochter van graaf Jean Baptiste. De gravin was zeer kunstminnend en liep geregeld de venduties af. Die zomerdag in 1888 is een kunstschilder bezig haar te portretteren terwijl de meiden in de keukens de resten van het verlovingsmaal van dochter Lucie opruimen. Tijdstip: 14 uur stipt. Duur: 2 uur. Maximaal 45 personen.

Aan tafel met graaf Pierre Emmanuel d’Hane de Leeuwergem. In deze evocatie maakt het publiek kennis met de adellijke leefgewoonten in 1778. Graaf Pierre Emmanuel was een heer van stand die zijn gasten kon imponeren met de verbouwing en de inrichting van zijn luxueus herenhuis. De wijnkelders van het verbouwde herenhuis waren goed voorzien en in de salons en de eetkamer was het aangenaam vertoeven. Tijdstip: 19.30 uur stipt. Duur: 2 uur. Maximaal 18 personen.
De voorstellingen worden gegeven van zondag 17 tot en met zondag 24 juli.

Een zoektocht voor kinderen in Hotel d’Hane Steenhuyse


Onder de vleugels van Marie Anne Namur, de gouvernante van de kleine Lucie Borluut, zoeken de kinderen naar de speciale vriendjes van Marie en Lucie. Zij leefden verscholen in hoeken en kanten, achter lambriseringen, in kelders, op zolders en op alle plaatsen waar ze iedere bewoner van het huis in het oog konden houden. Wie tussen 6 en 10 jaar is, kan meezoeken naar de kleine vriendjes en luisteren naar de verhalen over graven en gravinnen.

Data: zondag 17 juli, maandag 18 juli, donderdag 21 juli en zaterdag 23 juli
Tijdstip: 15.30 uur. Duur: 1 uur.  Maximaal 10 kinderen per groep. Prijs: gratis.
Reserveren via Gentinfo, 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.

Lezingen

Maandag 18 juli: Betaalbaar wonen in de stad: het kavelproject te Gent.
In begrijpelijke taal stelt Peter Lacoere het kavelproject van de Stad Gent voor. Dat systeem wil het wonen in de stad betaalbaar houden.

Woensdag 20 juli: Gentse gevels als pamfletten!
Elise Hooft verklaart de architectuur van Jacob Semey (1864-1934), die onder meer op de gevels in de Belfortstraat en de Wolfstraat een eigen visie op de politiek van zijn tijd verwoordde.

Vrijdag 22 juli: Tussen tuinwijk en hoogbouw. Architectuur tussen 1950 en 1975 in Gent.
In de gewezen kazerne aan de Sterre, De Pintelaan 260, Gent
Miguel De Clercq probeert waardering op te wekken voor een nieuwe manier van bouwen die alleen al door het gebruik van andere materialen erg ver af stond van de vertrouwde bakstenen eengezinswoning.

Alle lezingen starten om 10 uur. Duur: 2 uur. De plaatsen zijn beperkt!
Reserveren voor de lezingen via Gentinfo, tel. 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur. Prijs: gratis.

Rondleidingen in Hotel d’Hane Steenhuyse
Van zondag 17 juli tot en met zondag 24 juli
Tijdstip: 15.30 uur, 16 uur, 16.30 uur, 17 uur. Duur: 1 uur. Prijs: gratis.
Reserveren via Gentinfo, 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...