12 juli 2011

HiPEAC zomerschool tilt Europese academici naar hoger niveau

De meeste wetenschappelijke conferenties zijn goede netwerkgelegenheden. Maar hoe creëer je hechte banden tussen academische wetenschappers en industriële experten? En welke atmosfeer stimuleert het beste kennisoverdracht en samenwerking tussen wetenschappers van verschillende instellingen? De zomerschool van HiPEAC, een netwerk van Europese topuniversiteiten en belangrijke industriële spelers uit de computerwereld, biedt een forum. De zomerschool vindt momenteel plaats in het Italiaanse Fiuggi. “Samen leven, eten en plezier maken is de beste manier om hechte banden te smeden,” verklaart prof. Koen De Bosschere, professor in computerarchitectuur en besturingssystemen aan de Universiteit Gent en sinds zes jaar de organisator van de HiPEAC zomerschool. Het doel van de prestigieuze HiPEAC zomerschool is om de volgende generatie doctoraatsstudenten klaar te stomen en hun onderzoek aan te scherpen. De zomerschool brengt hen in contact met specialisten van over de hele wereld – mensen met wie je normaal niet aan de ontbijttafel zit. Uitgangspunt is dat je mensen niet kan dwingen tot samenwerking, maar je kan ze wel in een omgeving plaatsen waar samenwerking organisch tot stand komt.

HiPEAC, het European Network of Excellence on High Performance and Embedded Architecture and Compilation, stimuleert onderzoek en focust op samenwerking tussen de industrie en academische wereld, en tussen de ontwerpers van hardware en van software. Het netwerk bestaat uit Europese universiteiten van het hoogste niveau en de belangrijkste industriële spelers zoals IBM, Intel, ARM, Microsoft, Ericsson, NXP, ... Het netwerk wordt gecoördineerd vanuit het laboratorium voor computersystemen van de vakgroep ELIS, faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Dit jaar bestrijken de 12 cursussen die op de agenda staan een groot deel van het domein van het ontwerp en het gebruik van computersystemen. Enkele hoogtepunten zijn: de impact van de opkomende nanotechnologieën in de computerbouw, het bouwen van beveiligde hardware en software, virtualisatie, .... Voor het eerst wordt er ook een cursus over grafische architecturen ingericht. De lesgevers komen niet enkel van de beste departementen computerwetenschappen in de wereld, maar ook van onderzoekslaboratoria van grote bedrijven als IBM, HP, Microsoft en Intel. “Bovenop de uitstekende cursussen biedt de HiPEAC zomerschool ook de kans om samenwerking en communicatie tussen verschillende groepen in Europa te initiëren en in discussie te treden met vooraanstaande academische en industriële leiders van over heel de wereld,” zegt dr. Bilha Mendelson, senior manager code optimization and quality technologies bij IBM Haifa en diverse malen alumnus van de HiPEAC zomerschool. Volgens Koen De Bosschere klopt dit vooral voor beginnende doctoraatstudenten. Zij kunnen mensen ontmoeten van over heel Europa en zo hun onderzoek versnellen en samenwerkings-verbanden opzetten. Zo werd er vorig jaar tijdens de HiPEAC zomerschool een consortium gevormd dat finaal geleid heeft tot een succesvol project in het 7de Kaderprogramma van de Europese Unie.

Dit jaar vindt de HiPEAC zomerschool plaats van 10 tot 16 juli in Fiuggi, een bekoorlijk middeleeuws stadje ten oosten van Rome. Er werden maar 200 deelnemers toegelaten. Een derde daarvan zijn ervaren onderzoekers, de rest zijn Europese studenten. Dit jaar verwelkomt HiPEAC de 1400ste student op de zomerschool. De openingsspreker zal het in Fiuggi hebben over optimalisatie van computersystemen en een andere voordracht is gewijd aan ondernemerschap in de computerbranche. “Bij het ontwerpen van moderne computersystemen moet men zowel kennis hebben van hardware als van de kwaliteit van de software en hoe deze te verbeteren,” concludeert prof. De Bosschere. “De HiPEAC zomerschool biedt de ideale mix van twee werelden – zowel op beginnersniveau als op een meer geavanceerd niveau”. Link: Website HiPEAC

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...