16 mei 2011

VIB ontvangt 3 miljoen euro voor aanwerving en opleiding van beloftevolle wetenschappers

Het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) ontvangt 3 miljoen euro van de Europese Commissie voor de aanwerving en opleiding van 20 internationale beloftevolle wetenschappers. Voorwaarden voor selectie in het nieuwe programma zijn dat de kandidaten toppers zijn in hun vakgebied en dat ze een doctoraat op zak hebben. Het programma heeft ook als doel om de meest recente biotechnologische technieken verder te verspreiden binnen VIB. De steun loopt over vier jaar en past in het Cofund programma van de Europese Commissie. De Commissie voorziet in 40% van het salaris van de onderzoekers, VIB in de overige 60%.“De steun is een erkenning voor de kwaliteit van het werk van de huidige VIB-onderzoekers en het onderzoeksklimaat dat VIB heeft geschapen,” zegt Jo Bury, algemeen directeur van VIB. “De mensen, technologie en kennis die we dankzij de Europese Commissie kunnen binnenhalen, stellen ons in staat om de toppositie van Vlaanderen als biotech-regio verder uit te bouwen. Binnen vier jaar zal het geneeskundig en biotechnologisch onderzoek in Vlaanderen naar nieuw niveau getild zijn”. Centraal in de werving van de onderzoekers staat de website http://www.vib.be/postdoc.

Belangrijke voorwaarde van het programma is de verdere uitbouw van de zogenaamde ‘integratieve biologie’ binnen VIB – een mix van verschillen onderzoeksdisciplines en technologieën. Nadruk ligt op omics technologieën: de laatste nieuwe toepassingen in biotechnologisch en medisch onderzoek. Nadruk ligt hierbij op het vergaren en analyseren van de enorme hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd bij biologische experimenten. Toegang tot technologie vormt vaak de bepalende factor bij nieuwe ontdekkingen in geneeskunde en biologie. Voorbeeld van een omics technologie is het zogeten ‘genomics’, waarbij de volledige genetische code van een persoon wordt bepaald. Maar tegenwoordig is er ook sprake van proteomics, transcriptomics, metagenomics,… Bedoeling is dat de nieuwe onderzoekers hun expertise binnenbrengen bij het labo waar ze aan de slag gaan.
Ook het menselijk aspect krijgt een prominente plaats in het programma. De internationale onderzoekers zullen een intensieve training krijgen binnen VIB. Daarnaast wordt een persoonlijke coaching voorzien, zodat ze zich via het programma kunnen voorbereiden op de volgende stap in hun carrière aan het eind van het programma. Selectie van de kandidaten zal enkel gebeuren op basis van hun kwalificaties als wetenschapper door internationale experts.

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...