9 mei 2011

Nieuwe belangrijke stap voor project Gent Sint-Pieters

Timicheg 10 Afgelopen donderdag mocht de Gentse burgemeester Termont in aanwezigheid van talrijke prominenten de nieuwe ondergrondse parking aan het Sint-Pietersstation inhuldigen. De burgemeester benadrukte daarbij dat er de afgelopen jaren in deze omgeving al heel wat gepresteerd werd. Zo is de Fabiolalaan bijna afgewerkt en zijn de Tramtunnel en de Timichegtunnel recent in gebruik genomen. De burgemeester had ook een speciale appreciatie voor architect Jacques Voncke, de man die ook de renovatie van station Antwerpen Centraal realiseerde. En nu in augustus start de bouw van ‘de Link’, het gebouw waarin de Vlaamse overheid zijn diensten voor deze regio zal centraliseren. Alhoewel de omgeving één grote bouwwerf is vallen de stukken van de puzzel stuk na stuk ineen. Burgemeester Termont: “Het betreft hier een ingrijpend project midden een woonbuurt en midden duizenden reizigers. Daarom is er nood aan goede communicatie. Ik dank daarom ook alle partners omdat ze zich echt inzetten om informatie te geven en te communiceren, vooral waar het de nieuwe stadsonwikkeling betreft”. Na het formele deel was er een rondleiding rond het station onder leiding van Gisèle Rogiest, verantwoordelijk voor het Infopunt Gent Sint-Pieters. Link: www.projectgentsintpieters.be

Timicheg 22Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het SMAK mocht vervolgens een kunstwerk van Beat Streuli inhuldigen. Het betreft een fotowand in de tijdelijke tramtunnel die 106 meter lang is. Het kunstwerk bevat een fotocollage van mensen die bewegen in het straatbeeld. Daartussen plaatste architect Jacques Voncke panelen in verschillende kleuren, die zullen oplichten telkens er een trein het station binnenrijdt. Elke perron is verbonden met een bepaalde kleur, en enkel de kleur zal oplichten bij het binnenrijden van een trein. Als het station klaar is, zo rond 2017, wordt de oostelijke wand weggehaald en zal het kunstwerk integraal deel uitmaken van de grote stationshal onder de treinsporen. Philippe Van Cauteren: “Kunst maakt wezenlijk deel uit van een creatieve stad zoals Gent, en is een ideale binnenkomer. De lichtwand, zoals die voorzien was in het ontwerp van het station, vonden de partners van het Project Gent Sint-Pieters een ideale plaats voor kunst”. Het kunstwerk van Beat Streuli maakt deel uit van een aantal kunstwerken die tot doel hebben van het station en de stationsbuurt een aantrekkelijke locatie te maken. Niet alleen omdat het de moeite loont of omdat je er toevallig moet zijn op weg naar een andere bestemming. Maar ook voor de vele tienduizenden pendelaars, toeristen en andere bezoekers die in Gent aankomen geeft het werk van Streuli een eerste impressie van de creatieve stad Gent. Het accentueert ook de reputatie van Gent als stad van kennis en cultuur, toegankelijk voor iedereen.

Timicheg 35Daarna ging het richting van de gloednieuwe Timichegtunnel. Die verbind de R4 via de spliksplinternieuwe Valentin Vaerwyckweg met de al even nieuwe ondergrondse parking aan het Sint-Pietersstation. Wat opvalt is het imposante bruggenhoofd dat het dak van deze tunnel recht houdt, het lijnenspel werd overgenomen van een mobiliteitsstudie. Het ontwerp hield rekening met de wisselcomplex van de sporen en de voornaamste assen lang dewelke mensen zich in het nieuwe stationsgebouw zullen verplaatsen. Enrique Manalo, ambassadeur van de Filippijnen, mocht samen met burgemeester Termont het lintje van de tunnel doorknippen. De tunnel werd immers genoemd naar Timicheg, een Filippijn die samen met een groep landgenoten figureerde tijdens de wereldtentoonstelling in 1913. De ambassadeur was verheugd dat de naam Timicheg nu verbonden is met een aantal beroemde personen die hun naam gaven aan straten en pleinen rond het Sint-Pietersstation. Maar het lot van Timicheg was echter niet zo rooskleurig: hij echter stierf arm en verlaten. Zijn compagnons, ongeveer 36, bleven in armoede achter en hadden geen geld om de terugreis te betalen. Tot de VS hun terugticket betaalden: sinds dat moment stopte geleidelijk aan het tentoonstellen van mensen op beurzen en tentoonstellingen.
(Klik op de foto voor meer beelden over de opening)

Guido Van Peeterssen

Labels: , , , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...