18 mei 2011

Duet of Sculptures in Gents Ryhovesteen

Van 25 mei t.e.m. 13 juni 2011 loopt in de historische kelders van het beschermde pand Ryhove de tentoonstelling ‘Duet of Sculptures’. Jan Duytschaever en Svein Koningen stellen er hun nieuwste werk voor. Duet omdat beiden dezelfde noot van het driedimensionale  werk aanraken, maar hem toch verschillend laten klinken. Jan start vanuit een vormeloze kleimassa, Svein zoekt het in de assemblagetechniek.

Svein Koningen (°1946) kan ongetwijfeld ‘wereldburger’ genoemd worden. Geboren in Trondheim, een Nederlandse vader, een Noorse moeder, kindertijd in Amsterdam, daarna Geelong, Curaçoa, Londen, ..., Noosa Heads is sinds 2004 Brugge zijn ‘vaste’ stek. Na een rijkgevulde carriere wijdt Svein zich vanaf 1995 volledig aan zijn eerste liefde nl. ‘Kunst’. De werken in Ryhove vertellen ons een nieuw verhaal. In tegenstelling tot zijn abstact expressionistische schilderijen, die zijn passie voor muziek reflecteren, ontmoeten we hier een meer ingetogen kunstenaar. Zijn vroegere studies ‘Art and Industrial Design’ zorgen ervoor dat hij de grenzen van zijn gebruikte materialen blijft zoeken. Een combinatie van de lijnvoering van het product van de Vlaamse huisnijverheid bij uitstek nl. kant samen met de hedendaagse precisie van door lasertechnologie gesneden metaal zorgt voor een verrassende zachtheid in het nieuwe driedimensionale werk van Svein Koningen. De zwarte kantmotieven van de achtergrond filteren de scherpheid van de lijn van het metaal weg tot de vrouwelijke golving zichtbaar wordt in zijn nieuwste ‘muursculpturen’.

Jan Duytschaever (°1955) bleef zijn Vlaamse roots trouw, geboren in Roeselare woont hij momenteel in Damme. Vanuit het tuinbouwbedrijf van ouders leerde hij de fragiliteit van het leven exploreren, terwijl zijn job als projectleider op bouwwerven hem de noeste arbeid om te creëeren meegaf. In 1994 startte hij een kunstopleiding die hij 7 jaar later als laureaat voltooide, maar de drang naar meer is er en Jan blijft opleidingen volgen. Zijn werken in Ryhove vertellen ons een levensverhaal. Vanuit het niets probeert hij de de puurheid van de vorm te bereiken, een blijvende zoektocht. Via de organische plantenvormen (bloemenknoppen, stempel, stamper, kelk) vertelt Jan ons een verhaal van groei en ontwikkeling, een zoektocht naar geborgenheid en liefde. De kracht van de kleuren zorgt er voor dat het een antwoord vol hoop wordt.

In ‘Duet of Sculptures’ brengen beide kunstenaars ondanks hun totaal verschillende achtergrond en uitgangspunt een stukje vrouwelijkheid en fragiliteit in hun werk in duet met de kracht van hun kleurenpalet.  Jan combineert het tactiele en fragiele van zijn vormgeving met de heftigheid van kleuren zoals blauw, rood en groen. Svein brengt het harde metaal tot leven in een golfbeweging van gevoel en kleuren zoals wit, lila,... tegen de zwarte kant van zijn ondergrond. Hiermee komen ze in perfecte harmonie met de tentoonstellingsruimte Ryhove waar ook het vakmanschap van de Middeleeuwen in perfecte harmonie leeft met de omringde beweging van de natuur o.a. terug te vinden in het romantische van de moerbeiboom (liefdessymbool bij uitstek).

‘Duet of Sculptures’, Jan Duytschaever en Svein Koningen stellen hun nieuwste werk tentoon van 25 mei t.e.m. 13 juni 2011, Ryhove, Onderstraat 22, 9000 Gent, dagelijks van 10.00 u tot 18.00 u.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...