14 januari 2011

Nieuwe regen doet water verder stijgen.

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen blijft het water stijgen. Het water valt er met bakken uit de lucht. Het waterpeil van de Dender blijft stijgen, vooral in de Karmelietenstraat en de Sasweg. De brandweer pompt waar mogelijk, maar men verwacht dat het waterpeil verder blijft stijgen. Basisschool Dender heeft de leerlingen preventief geëvacueerd. De kinderen werden overgebracht van de Sasweg naar de gebouwen van de Middendschool in de Wegvoeringsstraat. De ouders werden gevraagd om hun kinderen op te halen. Door de wateroverlast van de afgelopen dagen in Geraardsbergen is het zwembad van het provinciaal domein De Gavers niet meer toegankelijk. Daarom is het zwembad gesloten tot zondag 16 januari. Het zwembad liep niet onder en er is dus ook geen schade. Verwacht wordt dan ook dat het zwembad opnieuw toegankelijk zal zijn vanaf maandaag 17 januari. Ook de rest van het domein is moeilijk toegankelijk door de wateroverlast. Het publiek wordt aangeraden om het domein niet te bezoeken dit weekend. Het lager gelegen gebied liep in november zware schade op, maar momenteel is de situatie nog niet dramatisch.

In de deelgemeente Overboelare zijn de bewoners van straten die bedreigd worden gewaarschuwd dat een evacuatie noodzakelijk kan zijn. De gemeente werd twee maanden geleden ook al zwaar getroffen door overstromingen. De bewoners van de Majoor Van Lierdelaan en de Gaverstraat zijn voorbereid op een eventuele evacuatie. 'We hopen dat het niet zo ver komt, maar we willen zeker vermijden dat we bewoners moeten evacueren met bootjes, zoals in november. Alle stuwen op de Dender staan open, maar voorlopig blijft het afwachten', zegt de burgemeester. Bij een evacuatie kunnen de inwoners terecht in het dienstencentrum Maretak. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt een nieuwe peilstijging verwacht in het Denderbekken

OOST-VLAANDEREN

Het waterpeil op de Maarkebeek en de Zwalm blijven vrijdag dalen. Een nieuwe piek wordt voor vrijdagavond voorspeld. De voorspellingen geven daar momenteel geen kritieke overstromingen aan.

 In Ninove werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

De Ede in Maldegem heeft het alarmpeil nipt overschreden, maar er dreigen nog geen kritieke overstromingen.

WEST-VLAANDEREN

In Oostkamp kan de Rivierbeek de alarmdrempel overschrijden. Kritieke overstromingen kunnen bijgevolg niet uitgesloten worden in Ruddervoorde.

VLAAMS-BRABANT

In Herne is het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. Na de problemen donderdag is het peil van de Mark voldoende gedaald.

Het peil op de Zuunbeek is vrijdagochtend aan het dalen en ook het peil op de Zenne in Lot daalt langzaam. Wat de Dijle betreft worden er voorlopig geen kritieke overstromingen verwacht.

In Wilsele, een deelgemeente van Leuven, is vrijdagmorgen de Streekstraat over een afstand van een honderdtal meter onder water gelopen door het overstromen van een beek. Het water staat er volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx op enkelhoogte, maar er zijn nog geen woningen ondergelopen.

Ook in het aanpalende Rotselaar is er wateroverlast door de Winge, die in Werchter in de Demer uitmondt, maar door de hoge waterstand in de Demer opgestuwd wordt. De Winge zette donderdagnacht enkele straten blank, maar woningen bleven gevrijwaard. 'Momenteel zijn er ondanks het zeer hoge waterpeil geen problemen meer, maar we verwachten door de aangekondigde regenval vanaf morgen weer een stijging van het waterpeil", aldus burgemeester Dirk Claes.

In Londerzeel is de situatie voorlopig nog zorgwekkend. In deelgemeente Steenhuffel mag het waterpeil dan wel dalen, in Sneppelaar stijgt het wel. Ook het peil van de Moorhoekbeek gaat nog de hoogte in. De gemeentediensten brengen nog zandzakjes aan.

In Liedekerkewordt water van de Begijnengracht overgepompt in de Dender. Een ploeg van de Civiele Bescherming van Jabbeke heeft een machine om zandzakjes te vullen naar de eenheid van Liedekerke gebracht en helpt er sinds donderdag met het vullen van de zakjes.

De Zavel en de Maldersesteenweg zijn voorlopig afgesloten voor het verkeer omdat het water daar ook te hoog staat. De gemeente bekijkt of ze daar een pomp van de Civiele Bescherming kan plaatsen.

In het Demerbekken worden de wachtbekkens van Schulen, Webbekom en Hoeleden gevuld.

Verder is het alarmpeil op de Bellebeek in Essene overschreden. Maar doordat er nog capaciteit is in opwaartse wachtbekkens zullen niet meteen overstromingen volgen. De wachtbekkens konden donderdagavond beperkt lozen, maar vrijdag wordt een nieuwe peilstijging verwacht.

Het station van Buizingen is sinds donderdagavond gesloten omdat de voetgangerstunnel er is ondergelopen. Er worden vervangbussen ingezet. Wanneer het station weer toegankelijk zal zijn, is onzeker en hangt af van het weer.

LIMBURG

In het Limburgse Halen wordt net als donderdag water van de overvolle Holakenbeek gepompt naar de rivier de Velp. Water uit de Velp wordt dan weer overgepompt in de Gete.

Volg de waterstanden op http://www.overstromingsvoorspeller.be

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...