30 november 2010

Stad Gent stopt strijd tegen vlooien.


DSCN8926Gentenaars zullen vanaf 1 december zelf instaan voor het bestrijden van vlooien en muizen. Bij problemen met kakkerlakken en ratten komt de Stad Gent wel tussen.  De bestrijding van ongedierte valt onder de verantwoordelijkheid van de Gezondheidsdienst van de Stad Gent. Al tientallen jaren bestrijdt deze dienst in Gent ratten, kakkerlakken, vlooien en muizen. Maar volgens de Nieuwe Gemeentewet zijn steden enkel verplicht om ratten te bestrijden op het stedelijk openbaar domein. Voor alle andere soorten ongedierte geldt die verplichting niet, en hoeft de Stad Gent niet tussen te komen. Schepen Guy Reynebeau: “Vanaf 1 december wordt de bestrijding van muizen uit het takenpakket van de Gezondheidsdienst gehaald. Een muizenprobleem kan men zelf aanpakken door de aankoop van muizenvallen of in de handel verkrijgbaar muizengif. En een vlooienprobleem wordt in de meestal veroorzaakt doordat huisdieren niet preventief behandeld werden. De bestrijding van vlooien gebeurt best door de omgeving grondig schoon te maken,en door de huisdieren tegen vlooien te behandelen”.


De bestrijding van ratten en kakkerlakken bij particulieren blijft wel behouden in het takenpakket van de stedelijke ongediertebestrijding. Voor particulieren onder het statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ of asielzoeker, wordt de bestrijding van kakkerlakken gratis. En er wordt een forfait aangerekend van 15 euro voor een nutteloze verplaatsing. Op die manier hoopt de Gezondheidsdienst, ondanks een gemaakte afspraak voor een plaatsbezoek, minder voor een gesloten deur te staan. Door de reorganisatie kunnen de bestrijdingen van de Gezondheidsdienst efficiënter en professioneler uitgevoerd worden binnen het verplicht wettelijk kader. Bovendien draagt de Gezondheidsdienst op die manier bij tot een breder welzijn met aandacht voor de sociale context en het bewaken van de openbare gezondheid op het grondgebied Gent.De Gezondheidsdienst blijft uiteraard ter beschikking van de Gentse bevolking inzake advies bij muizen-en vlooienproblemen.

Het is net een jaar geleden dat de Gezondheidsdienst van de Stad Gent besloot het Stadslaboratorium te sluiten. Sinds het ontstaan van het Stadslaboratorium in 1954 besloten heel wat overheidsdiensten een eigen labo op te richten. Bovendien kregen die labo’s specifieke wettelijke bevoegdheden, denk maar aan TMVW of het Federaal Voedselagentschap. Dat maakte het Stadslaboratorium beetje bij beetje overbodig. Lees meer op Gents Stadslaboratorium sluit.

Meer info: Gezondheidsdienst, Baudelohof, 9000 Gent
Tel.: 09 235 22 50. Fax: 09 233 39 85
Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...