27 november 2010

Brandweer Gent in 't nieuw

Brandweerwagens 04 Wie gisterochtend over de Gentse Korenmarkt liep zag een heel arsenaal brandweervoertuigen. Brandweerkolonel Van De Voorde gaf een demonstratie en ging met burgemeester Termont en schepen Christophe Peeters de hoogte in. Voor toeristen en toevallige voorbijgangers de kans bij uitstek om de nieuwste aanwinsten van de Gentse brandweer te bewonderen en foto’s te maken. Het stadsbestuur blijft duidelijk kiezen voor veiligheid: in 2009 en 2010 heeft de brandweer 17 nieuwe voertuigen in gebruik genomen. Het gaat om 4 ladderwagens, 2 autoladders, 3 ziekenwagens, 2 containerwagens met kraan, 1 kniklader op container, 1 minibusje, 1 commandowagen en 3 personenwagens. Dat brengt het totaal aantal voertuigen van het Gentse korps, van grote autoladders tot kleinere personenwagens, op 65. Daarmee beschikt Brandweer Gent over het juiste materiaal voor vrijwel elke klus.

De brandweer beschikt alles samen over 65 voertuigen, 11 containers en 8 aanhangwagens. Met duizenden interventies per jaar en een te beschermen gebied van meer dan 31.000 hectare, is dat geen overbodige luxe. Het gaat tenslotte om de veiligheid van meer dan 322.000 inwoners van Gent en vijf naburige gemeenten: De Pinte, Destelbergen, Evergem, Lovendegem en Sint-Martens-Latem. Met het oog op de brandweerhervorming, die langzaam maar zeker dichterbij komt, fungeert de Brandweer Gent nu al als draaischijf voor de zonewerking in de regio. Op 17 oktober is het akkoord getekend voor de installatie van de operationele prezones. Dat is een eerste stap naar de echte brandweerzones.

In de Brandweerzone Centrum zijn naast Gent nog 17 andere gemeenten vertegenwoordigd: de gemeenten Assenede, Deinze, Gavere, Lochristi, Melle, Merelbeke en Zelzate, met een eigen brandweerkorps. En anderzijds de gemeenten zonder eigen brandweerkorps: De Pinte, Destelbergen, Evergem, Lovendegem, Moerbeke, Nazareth, Oosterzele, Sint-Martens-Latem,Wachtebeke en Zulte. De acht brandweerkorpsen zullen in de toekomst werken met gemeenschappelijke mensen en middelen, voor een gemeenschappelijk doel: een snelle en doeltreffende hulpverlening in het volledige werkingsgebied van de Brandweerzone Centrum. 

Schepen Christophe Peeters: “De nieuwe brandweerwagens zijn deels door de Stad Gent en deels door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken gefinancierd. De aankoopdossiers worden voorbereid en opgevolgd in nauwe samenwerking met de Dienst Service en Logistiek van het Departement Facility Management”. Dankzij dat doordachte aankoopbeleid is Brandweer Gent geëvolueerd naar een modern korps dat in staat is meer en meer uitdagingen van de steeds complexer wordende maatschappij aan te gaan.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...