1 oktober 2010

Sfeervolle laatavondshopping in Gent

Donderdag 7 oktober blijven meer dan vierhonderd handelszaken in de Gentse binnenstad langer open. Om het avondshoppen extra aantrekkelijk te maken zijn er tal van extra activiteiten voorzien tot 22 uur. De Gentse handelaars zetten die avond hun beste beentje voor en verwennen hun klanten met kortingen, een drankje of zelfs een hapje. De deelnemende handelaars zijn herkenbaar aan de banner in hun etalages. Schepen Mathias De Clercq: “Op de website Gent Verwent zijn alle deelnemers terug te vinden. De avond zelf wordt een plannetje uitgedeeld waarop alle handelaars staan aangeduid.

In bioscopen in West- en Oost-Vlaanderen is een spotje te zien, een reportage in het Stadsmagazine en Stadstelevisie en meer dan zeventigduizend flyers zijn verspreid via deelnemende handelaars en via de bussen van De Lijn. Maar ook op diverse internetsites maken handelaren zoals Elle et Gand reclame voor de laatavondshopping. Op internet loopt een campagne die winkelen in Gent promoot via flitsende filmpjes. En om extra sfeer aan de avond te geven werkt de Stad Gent samen met het Festival van Vlaanderen. Professionele muzikanten en studenten van het Conservatorium zullen in vijfenzeventig winkels en in verschillende winkelstraten muziek brengen.

Naast het avondshoppen zijn er op donderdag 7 oktober ook heel wat andere evenementen in de Gentse binnenstad. Om 19 uur start in de Post Plaza een modeshow van drie Gentse modezaken. Intussen kunnen bezoekers ook de opstelling ‘Stof-e-ring’ aanschouwen, dit zijn creaties van Gentse ontwerpers. Liefhebbers van antiek en brocant kunnen hun hartje ophalen aan de Prondelmarkt Bij Sint-Jacobs van 14 tot 22 uur.

In de Bank van de Arbeid in de Volderstraat kunnen fervente shoppers tussen 19 en 22 uur terecht voor swishing, een ruilbeurs voor kleren. Na afloop worden de overgebleven stuks aan een goed doel geschonken. De boodschap die de stad met swishing wil uitdragen, is dat mode kan gekoppeld worden aan duurzaamheid. Opgelet: registreren op voorhand is noodzakelijk, meer info op de website http://www.swishing.be.

De Bedenkers is een interactieve tentoonstelling die gebaseerd is op het bekende VRT programma ‘De Bedenkers’. In oktober doet deze rondreizende tentoonstelling Gent aan. Op donderdag 7 oktober is de tentoonstelling uitzonderlijk geopend tot 22 uur. Meer info op de website http://www.debedenkers.be. Locatie: Bank van de Arbeid, Volderstaat 1 te Gent.

Maar is laatavondshopping nu echt zo interessant? De ervaring met andere Vlaamse steden leert dat het vooral kleine handelaren zijn die de kar trekken. Grote handelszaken hebben schrik voor de extra personeelskosten, tot ze zien dat het opbrengt. Maar zo hoog loopt de rekening niet op: vaste kosten zoals huur en verzekeringen blijven hetzelfde. En wat personeelskost betreft: daar wordt vaak mee geschoven . En wat met de klant? De ervaring met ‘Leuven Laat’ leert dat 86% van de bezoekers op zo een koopavond daadwerkelijk koopt. Het gaat dus om een koopgericht publiek. Er komt meer volk op straat. Dat zijn mensen die na hun werk wat nablijven of mensen die hun familie uitnodigen om een terrasje te doen. Ook toeristen waarderen zo een initiatief. . Maar de echte reden van de koopavonden is overduidelijk: de crisis. Handelaren willen dat het stadsbestuur iets onderneemt. Maar het systeem is pas effectief als 70% van de handelaren meedoet. En toch is er niet veel keuze: het duurt steeds langer om leegstaande winkelpanden te verhuren. En leegstand werkt niet echt positief op het omzetcijfer van de omliggende handelspanden. Een overzicht van de activiteiten en acties van de individuele Gentse handelaren staat op de website http://www.gentverwent.be

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...