19 september 2011

Showcasefestival met 60 bands op 10 locaties in Gent

Op 16 en 17 december vindt op tien Gentse locaties de eerste editie van Glimps plaats, een internationaal showcasefestival dat focust op pop- en rockgroepen uit continentaal en nieuw Europa. Het festival wil vooral de aandacht vestigen op talent uit regio's waarvoor in de reguliere media en in de programmatie van clubs en festivals nauwelijks of geen aandacht is, en is daarmee uniek in zijn soort. Glimps staat open voor professionelen uit zowel de Vlaamse als internationale muzieksector, maar is eveneens een publiek festival en wordt voor de rechtgeaarde muziekliefhebbers zeker een van de festivals om naar uit te kijken. Glimps wil in ieder geval zijn steentje bijdragen aan de internationalisering van de Belgische muzieksector. De Stad Gent heeft iets met muziek. Niet voor niets werd Gent erkend als Unesco Creative City of Music. Deze titel kreeg Gent dankzij de de aanwezigheid van een pak creatieve en muzikale Gentenaren. Met Glimps zal Gent haar muzikale reputatie zeker nog verstevigen.

Glimps is een internationaal showcasefestival dat professionelen uit de muzieksector in Vlaanderen en heel Europa samenbrengt om kennis te maken met pop- en rocktalent uit het Europese vasteland. De focus ligt dus expliciet op groepen uit continentaal en nieuw Europa, meerbepaald uit regio's die in het Belgische en Europese muzieklandschap nauwelijks of niet aan bod komen. De meer dan 60 concerten die op 16 en 17 december in dit kader worden georganiseerd, zullen bijgevolg druk gefrequenteerd worden door boekers, managers, platenbazen, programmatoren, enz. maar zijn bovendien ook toegankelijk voor het grote publiek.

De winterperiode is uiteraard niet geschikt voor outdoor-concerten en daarom is de organisatie druk op zoek naar 10 geschikte indoor-locaties in de Gentse binnenstad. Dat kunnen zowel traditionele Gentse concertlocaties zijn als plaatsen waar nog nooit een concert heeft plaatsgevonden. Auditorium De Wijnaert (Conservatorium), Charlatan, Café Video , Trefpunt, Inkomhal NT Gent, De Centrale en De Fabriek (Habbekrats) zegden ondertussen al toe, over andere locaties wordt momenteel druk onderhandeld.

Het festival wordt georganiseerd door drie sterkhouders uit het Gentse pop-en rockleven:
·         Democrazy: de Gentse muziekclub die oa. concerten organiseert in Vooruit, De Centrale, Handelsbeurs en actief meewerkt aan Boomtown, De Beloften en DOK.
·         Keremos: het Gentse muziekmanagementkantoor achter artiesten als Absynthe Minded, School is Cool, Steak Number Eight …
·         Rockoco: het Gentse muziekmanagementkantoor achter artiesten als The Van Jets, The Bony King of Nowhere, Mintzkov, Tom Pintens ... Medewerkers van Rockoco zijn ook de iniatiefnemers van het muziekcafé Café Video op de Oude Beestenmarkt, Boomtown en werken actief mee aan Feest in het Park in Oudenaarde.

Glimps wordt ondersteund door Muziekcentrum Vlaanderen en hun Waalse evenkie Wallonie-Bruxelles Musique, Vooruit, Handelsbeurs en Toursupport. Het festival wordt gesubsidieerd door de Stad Gent vanuit het Stadsmarketingfonds en een projectsubsidie van het Gentse Departement Cultuur. Daarnaast ontvangt het festival een projectsubsidie van Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege. Omdat Glimps een showcasefestival is, kunnen bands alleen deelnemen aan het festival als ze geselecteerd worden. Dat gebeurt door lokale curatoren uit heel Europa. Op die manier worden in elke deelnemend land 10 bands geselecteerd. De eindselectie ligt uiteindelijk in handen van Koen Gisen, muzikant, producer en muziekprogrammator bij Vooruit. Op hem rust de zware taak om uit alle inzendingen een 60-tal waardevolle groepen over te houden.

De lokale curatoren zijn nu aan het werk in: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, ItalIë, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Schotland, Slowakije, Spanje, Tsjechië, België, Zweden en Zwitserland.

Onder de selectoren bevinden zich onder andere de programmatoren van Szigetfestival (HU), Dour (BE), Provinssirock (FI), Way Out West (SE), Exit Festival (PO), Talinn Music Week (EE), Primavera (ES) en Spot! (DK)

Belgische groepen kunnen uiteraard ook deelnemen. Vlaamse bands kunnen zich vanaf 16 tot 25 september inschrijven via http://www.glimpsgent.be/ . De Waalse bands worden geselecteerd door een Waals journalist met kennis van de Waalse muziekscene en een Waals concertorganisator. Koen Gisen en Wouter Degraeve (Muziekcentrum Vlaanderen) screenen de ingeschreven Vlaamse bands op hun internationaal potentieel en leggen een selectie voor aan de buitenlandse curatoren die dan tot een definitieve keuze komen. De deelnemende Waalse bands worden door Gisen zelf geselecteerd.

Weekendtickets zijn vanaf 16 september te koop via http://www.glimpsgent.be/  tegen het 'early bird'-tarief van 15 euro. Vanaf 2 november kosten weekendtickets 17 euro. Vanaf 16 december kosten tickets 20 euro. Dagtickets worden verkocht vanaf het moment dat het programma bekend wordt gemaakt en zullen in voorverkoop 10 euro kosten. Meer info over de precieze line-up en de locaties volgt in de maanden oktober en november.

Factsheet
16 en 17 december 2011
60 bands uit continentaal en nieuw Europa
http://www.glimpsgent.be/

Labels: , , , , , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...