1 augustus 2011

Menulabels in universiteitskantines hebben geen impact

Labels met informatie over de voedingswaarde van kantinemaaltijden hebben geen invloed op de maaltijdkeuzes en inname van voedingsstoffen bij universiteitsstudenten, aldus een studie van de Universiteit Gent die zopas gepubliceerd werd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition. De publicatie verschijnt op het moment dat wereldsteden zoals New York en Philadelphia beslist hebben om de vermelding van de voedingswaarde te verplichten in fastfood restaurants en automaten.

Gentse onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen introduceerden een sterrensysteem om de nutritionele kwaliteit van de maaltijden aan te geven. Het systeem vermeldde ook eventuele tekortkomingen van de maaltijden, zoals te hoge gehaltes aan energie, verzadigd vet of zout, of te weinig groenten. Op die manier werd duidelijk gemaakt welke de gezondste en minder gezonde maaltijdkeuzes waren. Een groep van 224 kantinegebruikers, voornamelijk vrouwelijke studenten tussen 18 en 25 jaar, noteerde voor en na de introductie van het sterrensysteem alles wat ze dagelijks consumeerden. Uit de studie blijkt dat het ingevoerde systeem niet geleid heeft tot een toename van het aantal geconsumeerde gezonde maaltijden, noch tot een betere inname van voedingsstoffen.

De onderzoekers hadden gehoopt op gunstige effecten, zeker bij deze groep van jonge hoger-opgeleide vrouwen. Toch zijn ze niet helemaal verbaasd over het uitblijven van gunstig resultaat. “Van de deelnemers aan de studie werd inderdaad verwacht dat ze meer dan een gemiddelde consument betrokken zijn bij voeding en gezondheid. Als bij deze doelgroep geen resultaat wordt gevonden, dan is de kans groot dat nog minder effect mag worden verwacht bij een meer algemeen publiek”, aldus de onderzoekers. “Het is duidelijk dat de keuzes van kantinegebruikers door zeer veel factoren worden bepaald. Gewoonten, smaakvoorkeuren en keuzes van anderen zijn blijkbaar sterker dan voedingswaarde-informatie bij de menu’s.”

Niettemin was er een kleine groep van 60 deelnemers bij wie meer dan eens een gezondere keuze – als aangegeven door het sterrensysteem – werd vastgesteld. “Het ging hier vooral over studenten met een hogere kennis over voeding en gezondheid, en met een sterkere motivatie om gezonder te gaan eten. Hoewel kennis en motivatie belangrijk zijn voor het maken van gezondere voedingskeuzes, is er in de eerste plaats een aanbod nodig met voldoende gezonde keuzes die binnen het gewenste smaakpalet en prijs vallen”, aldus nog de onderzoekers Christine Hoefkens, Carl Lachat, prof. Patrick Kolsteren, prof. John Van Camp en prof. Wim Verbeke.

Video (10 min.) over het onderzoek: www.scivee.tv/journalnode/32367

Labels: , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...