29 juli 2011

Jazz in ’t Park staat weer garant voor een leuke jazzy nazomer.

Het gezellige Gentse Zuidpark is opnieuw de locatie voor Jazz in ’t Park. Deze 18de editie biedt zestien gratis concerten ‘tussen de bomen’ aan, tijdens het laatste weekend van augustus (zaterdag 27 en zondag 28 augustus) en het eerste weekend van september (zaterdag 3 en zondag 4 september). Jazz in ’t Park wil een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met de hedendaagse Belgische jazz door gratis maar hoogstaande concerten te programmeren. Tegelijk biedt het festival jaarlijks een gevarieerd overzicht van wat leeft in de brede, moderne Belgische mainstream jazz, geworteld in bebop en postbop. Aan de succesformule wordt niet geraakt: zowel gevestigde waarden als talent van eigen bodem kunnen er ontdekt worden, dit zowel met licht verteerbare jazz als met het moeilijkere genre. Rond middernacht worden authentieke jazzdocumentaires en unieke concertopnames geprojecteerd onder de noemer ‘Jazz on Film’.

De vroegere vrijdagconcerten vallen weg, maar net zoals in 2010 zorgen namiddagconcerten om 16 en 18 uur voor een nauwere aansluiting bij de avondconcerten van 20 en 22 uur. Daardoor wordt een optimale festivalsfeer gecreëerd. Het Zuidpark, officieel het Koning Albert I park,  werd vier jaar geleden harmonieus heraangelegd met wandelpaden, graspartijen, fonteinen, langgerekte zitbanken en een speeltuin voor de kinderen. Tijdens het festival vormen podium, zitjes, drank- en eetstandjes en infochaletjes één groot openluchtdorp tussen de hoge bomen. Er heerst een aangename, relaxte sfeer. Veel mensen ontdekken hier een genre dat ze nog niet kenden of waarvoor ze nooit eerder open stonden. Zelfs voor Gentenaars is het park een ontdekking van een stuk groene long die ze vergeten waren of niet kenden. Bij minder goed weer blijft het publiek beschut tegen mogelijke regen door sierlijke tentzeilen die een worden met de bomen. En voor wie van buiten de stad komt, is er op 200 meter een ondergrondse parking.

Met de vinger aan de pols programmeerde Jan Schiettekatte opnieuw een gevarieerd overzicht van de Belgische jazzscene anno 2011. Voor de keuze van vijf festivalgroepen liet hij zich bijstaan door JazzLab Series die het ‘Quentin Dujardin Quartet’, ‘aNoo’, ‘1000’, ‘Manu Hermia Trio’, ‘Ivan Paduart Quartet’ voorstelden. Blikvangers en headliners dit jaar zijn ‘Narcissus’, het kwartet van saxofonist Robin Verheyen; het ‘Nathalie Loriers New Trio’, met Rick Hollander, een van de meest swingende drummers van de USA; ‘Radio Chopstick’, een uniek project in twee delen van Chopstick Records, met diverse jazzmusici; en het kwartet ‘Mâäk’, voor de gelegenheid uitgebreid met vier buitenlandse topmusici, dat het festival op 4 september feestelijk afsluit. Onder de noemer ‘Jazz on Film’ worden rond middernacht authentieke jazzdocumenten uit de rijke collectie van Steve Wante geprojecteerd, ditmaal niet met filmspoelen maar via dvd.

De dubbele live cd ‘Jazz in ’t Park Live’, met opnames van de feestelijke 15de editie in 2008, een samenwerking met de producersopleiding van Hogeschool Gent, is nog steeds te koop aan 10 euro in de Stadswinkel (Woodrow Wilsonplein 1, maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 11.30 uur), op een steenworp van het Zuidpark.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...