19 juli 2011

Recordopkomst voor Gent Jazz Festival

De 10e editie van Het Gent Jazz Festival sloot zondagavond af met ruim 38.000 bezoekers. Dit is een verbetering van de recordopkomst van vorig jaar (35.000 bezoekers) en een cijferrecord dat, mits betere weersomstandigheden, zelfs had kunnen oplopen tot 40.000. Maar organisator Bertrand Flamang is sowieso tevreden met de kwaliteit van de concerten en de herinrichting van het festivalterrein. Voor het eerst in 10 jaar werden ook 3 uitverkochte concertavonden genoteerd: de ‘special night’ met Mavi Staples en BB King (9 juli), en de concertavonden van 15 juli (met Agnes Obel, Absynthe Minded, Angus & Julia Stone) en van 16 juli (met Nouvelle Vague, Raphael Saadiq en Gotan Project). De afsluitende jam sessions, op verplaatsing in de historische kelder van NH Hotel Gent Belfort, catalogeert Flamang als de muzikaal meest interessante tot nog toe. Die werden telkens in gang gespeeld door ‘De Beren Gieren’, winnaar van Jong Jazztalent 2009, en tot in de vroege uurtjes aangevuld door concerterende festivalartiesten, conservatoriumstudenten en andere jazzmusici. Als winnaar van ‘Jong Jazztalent Gent 2011’ mag het septet ‘Ifa Y Xango’ volgend jaar alvast op Gent Jazz concerteren.

Tot zijn persoonlijke muzikale hoogtepunten rekent Bertrand Flamang de concerten van Sonny Rollins (“zijn aanwezigheid was een jeugddroom die in vervulling ging”), het Michel Portal Quintet, het Dave Holland Quintet, Mavis Staples, het Jef Neve Trio, Angus & Julia Stone. Flamang is vooral tevreden dat de publieksopkomst van zijn festival niet afhangt van weersomstandigheden. “Dit bewijst dat we na 10 jaar en met onze volgehouden kwaliteitscriteria op alle vlakken, een plaatsje veroverd hebben in de harten van ons publiek, en dat is een hele geruststelling. We zijn ons festivalpubliek zeer dankbaar voor hun vertrouwen en hun positivisme.” Dat publiek kon ditmaal het festival betreden via de prachtige publieksingang van het STAM, het gloednieuwe Stadsmuseum. Ook het festivalterrein werd grondig herschikt na de langverwachte sloop van een bijgebouw op de Bijlokesite. De festivaltent en het cateringplein wisselden voor het eerst van plaats, waardoor het terrein -ook bij een uitverkochte festivaldag- nog zeer toegankelijk en overzichtelijk blijft in een groen kader. De reacties van het publiek zijn enthousiast, alhoewel het voor een aantal trouwe bezoekers toch even wennen was zonder de 8 bomen die alle vorige edities sierden onder de vroegere tentinplanting. Het publiek kreeg overigens een toemaatje, want met hun concertbandje kunnen ze nog t/m 31 augustus gratis een Gents museum bezoeken (STAM, MSK, SMAK, MIAT, Design museum, Huis van Alijn, De Wereld van Kina, Dr. Guislain museum, Kunsthal St.-Pietersabdij). En net zoals bij de vorige edities kon men met zijn concertticket die specifieke dag ook gratis op een tram of bus van De Lijn. Ook met provider Citymesh werd een succesvol experiment opgestart waarbij artiesten en bezoekers op en rond de Bijlokesite gratis op internet konden surfen via de portaalsite van de stad Gent.

Als nevenpodium organiseerde het Gent Jazz Festival, in opdracht van Duvel-Moortgat en i.s.m. JazzLab Series, de 11e editie van de muziekwedstrijd ‘Jong Jazztalent Gent’.  Een wedstrijd die gratis toegankelijk is en telkens voor het eerste festivalconcert plaatsvindt op een apart podium. Met deze wedstrijd zoekt het festival muzikanten die klaar zijn om de grotere podia te bestormen. Het jonge septet Ifa Y Xango haalde het. Een professionele jury met Mik Torfs (JazzLab Series), Giovanni Barcella (jazzdrummer), Frederik Goossens (Hogeschool Gent Conservatorium), Bruno Bollaert (Gent Blogt) en voorzitter Simon Korteweg, motiveerde zijn beslissing als volgt: “Het meest veelbelovend vonden wij het septet Ifa Y Xango, dat zich op intelligente, authentieke wijze laat inspireren door Latijns-Amerikaanse volksmuziek en ritmes. Dit leidt onder andere tot aanstekelijke klankkleuren, die vooral door de aanwezigheid van een euphonium –kleinere broer van de tuba– vaak een grote mildheid uitstralen. De musici blijken te beschikken over veel aanstekelijke energie, maar weten die nog niet voldoende om te zetten in enthousiasmerende dynamiek. Pianist Seppe Gebruers waardeerden we in het bijzonder door zijn lef en eigenzinnige invallen. Winnaar Ifa Y Xango heeft een hoop potentieel, waarvan we verwachten dat de musici die snel helemaal gaan waar maken.” De winnaar van Jong Jazztalent Gent speelt sowieso een concert op het Gent Jazz Festival 2012, een concert op Jazz Maastricht, het slotconcert van Jong Jazztalent Gent 2012 en een concert in het kader van de JazzLab Series in het najaar van 2012. Alle 7 deelnemers (Skordatura Punkjazz Ensemble, Franka’s Poolparty, Marcelo Moncada Space Quartet, Cumrats, Ifa Y Xango, John Ghost, Twanque) zijn ook tijdens de Gentse Feesten (t/m 25 juli) nogmaals gratis te beluisteren in de ‘Oude Vismijn’ telkens om 16 uur (ingang via Veerleplein).

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...