22 juni 2011

Vlaamse havens zetten hun poorten open voor het grote publiek

Op zaterdag 25 juni zetten de Vlaamse havens hun poorten (en dat zijn er veel) wagenwijd open voor alle bezoekers. Wie nog steeds denkt dat er enkel ruwe, bezwete en gespierde havenarbeiders aan de dokken met een fles rum rondlopen (sommigen mét houten been en papegaai), moet zijn blik eens dringend bijstellen.   Op de site kan je alle havens ontdekken en je eigen programma met activiteiten samenstellen. Ook kan je per haven een aantal verrassende audioverhalen ontdekken over het leven, wonen en werken in de Vlaamse havens.  Op de Vlaamse Havendag zelf zijn deze verhalen trouwens te beluisteren via je smartphone, wat het geheel tot een unieke belevenis maakt. Die verhaaltjes zijn ook weer geschreven vanuit de fantasiewereld van kinderen over hoe het er in de havens volgens hen aan toe gaat. Dankzij infoposters op meer dan 35 locaties kan je via QR-code of ook via een simpel telefoonnummer als het ware een heuse audiotour beleven.

Het programma ziet er veelbelovend uit en biedt voor ieder wat wils. Verschillende trajecten gidsen de bezoeker door de vier verschillende havens. In de haven van Oostende kunnen bezoekers kennis maken met windmolens, boeiencheckers, MRCC verkeerstoren en alles wat belangrijk is voor een energy port. De haven van Antwerpen kan perfect per fiets bezocht worden. Antwerpen werkte ondermeer een smaken- en geurenroute uit. In de haven van Zeebrugge zal jeugdtekenaar Klaas Verplancke uitleggen waarop hij zijn boek “Mee met de Zee” inspireerde: talrijke containers, kranen, schepen spreken tot de verbeelding, maar de haven van Zeebrugge is verantwoordelijk voor de aardgastoevoer voor heel West-Europa. In de haven van Gent werden er wonen & werken routes uitgetekend alsook ecologische fietsroutes en kunnen er heel wat familiebedrijven bezocht worden. In de haven van Zeebrugge en Antwerpen wordt er tijdens de Vlaamse havendag eveneens een jobbeurs georganiseerd. De havens openen hun deuren van 10.00 uur tot 19.00 uur. Minister Crevits zal de havens ook bezoeken gedurende dag.

Op 5 juli 2008 werd voor het eerst een Vlaamse Havendag georganiseerd. Toen kregen de Vlaamse havens 65.000 bezoekers over de vloer. Het thema van de eerste Vlaamse Havendag luidde “Geen idee waar de dingen vandaan komen” en besteedde vooral aandacht aan de economische welvaart die de havens meebrengen, en de diversiteit aan activiteiten die er in de havens is. Dit jaar zijn er verschillende trajecten uitgewerkt en worden er zo’n 80.000 bezoekers verwacht. In deze trajecten wordt werken, leven en beleven onder de aandacht gebracht. De campagne is aan de hand van het Antwerpse reclamebureau Germaine. Mis dus niets en trek je blauw-wit gestreepte t-shirt aan, haal je beste pruimtabak uit de schuif en rep je naar een van de Vlaamse havens op 25 juni. Maar eerst als de wind naar www.vlaamsehavendag.be

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...