2 februari 2011

Belgacom bereidt zich voor op de nieuwe nummering van het internet

Om aan de stijgende vraag naar IP adressen te voldoen zal IPv6, de nieuwe standaard voor IP nummering, worden gebruikt. Sinds 2006 test Belgacom IPv6 en vandaag lopen een aantal projecten om de producten en diensten die haar klanten gebruiken, compatibel te maken met IPv6. Belgacom treft de nodige voorbereidingen om de overgang naar dit nieuwe nummeringsysteem voor haar klanten vlot te laten verlopen. Residentiële klanten zullen van de overgang naar IPv6 zo goed als niets merken en professionele klanten kunnen nog zeker tot 2020 de huidige IPv4-adressen gebruiken.IPv6 (Internet Protocol Version 6) is de opvolger van IPv4 die de basis vormt voor de identificatie van computers en andere toestellen op het internet.  Het IP-adres is het unieke nummer dat elk toestel op het internet heeft. Door de sterke groei van het aantal toestellen raakt de huidige voorraad van beschikbare unieke IPv4-adressen uitgeput. Het voordeel van de nieuwe standaard IPv6 is dat er een zo goed als oneindig aantal nummers kan worden toegekend. Consumenten beseffen vaak niet dat ook gsm’s, tv’s of nu zelfs ook auto’s een IP-adres nodig hebben. Om de uitputting van de huidige voorraad IPv4 adressen op te vangen, test Belgacom een aantal technische oplossingen, zodat de gebruikers goed als niets zullen merken van de overgang naar IPv6. Deze oplossingen, samen met de geleidelijke invoering van IPv6, zullen toelaten om nieuwe klanten aan te sluiten en het netwerk te laten groeien zonder de nood aan bijkomende IPv4-adressen.

Professionele klanten van Belgacom hoeven zich geen zorgen te maken. Belgacom zal nog tot 2015 IPv4 adressen aan haar professionele klanten kunnen toekennen. Zij zullen de IPv4 adressen zeker tot in 2020 kunnen gebruiken. Het is niettemin belangrijk dat bedrijven nu al de nodige aandacht besteden aan de IPv6 integratie in hun IT systemen omdat het zeer complex is en een goede voorbereiding vraagt. De meeste bedrijven gebruiken een officieel, vast IPv4-adres om hun servers en applicaties op het internet kenbaar te maken. Daarnaast gebruiken ze voor hun intranetomgeving (of LAN) speciale IP adressen gereserveerd voor intern gebruik die niet zichtbaar zijn op het internet. Deze interne adressen zijn niet onderhevig aan de uitputting van IPv4 adressen. Bedrijven kunnen dus zonder probleem hun eigen private IPv4 adressen blijven gebruiken voor hun intranetomgeving.

Het backbone netwerk van Belgacom ondersteunt nu al IPv6. Bovendien is Belgacom geleidelijk haar eindapparatuur (routers en servers) en de toegangslijnen aan het aanpassen zodat ook zij IPv6 ondersteunen. In de loop van 2012 zal IPv6-compatibiliteit als optie beschikbaar zijn voor bedrijven met een Belgacom Explore-netwerk. Hiervoor zal de zogenaamde dual-stack techniek gebruikt worden: alle eindapparatuur van Belgacom zal dan zowel beschikken over het huidig IPv4 adres als over een nieuw IPv6 adres. Belgacom heeft al enkele succesvolle IPv6 proefprojecten gedaan met Explore-klanten.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...