20 januari 2011

Wie wordt de nieuwe Ambassadeur van de Gensche Leute?

Gensche Leute 18Op 2 juni wordt voor de vijfde keer in het centrum Reinaert de Ambassadeur van de Gensche Leute bekend gemaakt. En dat tijdens een spetterende avond vol Gents amusement. Want de Ghesellen van de Gensche Leute gaan voor de vijfde keer op zoek naar een ambassadeur. Die zoektocht start op 1 februari op de website van Frans Babbelaar. Via deze website kan men tot en met 31 mei 2011 stemmen. De vijf weken voorafgaand de verkiezing worden de kandidaten nog eens uitvoerig geportretteerd in De Gentenaar. Via een bijgevoegd stembiljet kunnen de lezers hun stem uitbrengen als ze hun formulier indienen in de Belleman of in zaal Reinaert. De kandidaten krijgen de gelegenheid om zich voor te stellen aan het publiek waarna de winnaar bekend gemaakt wordt door burgemeester Termont. De nieuwe ambassadeur verkeert in elk geval in goed gezelschap: Fred Geirnaert (2007), Dirk Lajoie (2008), Jean-Pierre Maeren (2009) en Hubert Van Rietvelde – Jan Gorleer (2010). De Ghesellen van de Gensche Leute is een vereniging van Gentenaars die humor en plezier hoog in het vaandel dragen en ontstond tussen pot en pint in “De Kuip van Gent” op de Korenmarkt. Initiatiefnemers Frans Babbelaar, Alex De Teyger en Filip Vanden Bossche kregen versterking van Lilian De Meyer, Andre Spanders en William De Bruycker. En daar komt elk jaar een nieuwe Ambassadeur van de Gensche Leute bij om de rangen te versterken.

Gent kent heel wat artiesten en verenigingen die het dialect, de volkscultuur en het Gents amusement in ere te houden. Zo is er het Huis van Alijn, en nog niet zo lang geleden deelde de Gentsche Sosseteit nog drie Handsjes uit aan Eddy Daese, Luc Soens, regisseur en Jean-Pierre Maeren. En op 2 juni stellen de Ghesellen van de Gensche Leute voor de vijfde keer hun kandidaten voor de vijfde titel van Ambassadeur van de Gensche Leute voor. Ook Frans Babbelaar is erg actief op dat vlak. Maar het was een vermoeide Frans Babbelaar die dinsdagavond in zaal Reinaert de genomineerden voorstelde. Frans zit aan de nierdialyse, en dat eist zijn tol. Als we hem vragen hoe het met zijn nieren zit dan is het antwoord: ja, ze zijn kapot, en neen, ik kom niet in aanmerking voor een transplantatie. Gelukkig is Frans omringd door goede vrienden die hem onmiddellijk een hart onder de riem staken. Toch doet Frans Babbelaar het niet rustig aan. Binnenkort komt hij samen met zijn vrouw met een stuk over Frans Maeterlinck, een stuk dat hij zal opvoeren aan de Graslei, op de aanlegsteiger van Gent Watertoerist. En Frans staat op de longlist van de Strafste Gentenaar. Ook dat is een hele prestatie.

Betty Bouckaert

Betty was in Laarne niet alleen een heks tijdens de heksenverbranding, maar is ook de leading lady van de revues in het Seleskest tijdens de Gentse Feesten. Ze is te zien in shows van Fred Geirnaert (ambassadeur in 2007) en speelt mee in producties van Dirk Lajoie (ambassadeur in 2008). Betty is binnenkort te zien in de Gentse Scala waar samen met Werther Van Der Sarren in een productie van Theaterplatform VZW speelt in de bizarre komedie ‘Allo Allo’ . Aan Betty stelden we de vraag: “Waarom moeten we voor jou stemmen ?” Betty Bouckaert: “Waarom moeten het altijd mannen zijn? Alsof vrouwen niet geestig zijn. Volkstheater is mijn leven en mensen doen lachen is mijn lang leven”.

Patrick Pevenage

Was als dj Pepe jarenlang steunpilaar van de Kollefeesten in het Kollekasteel in Mariakerke en is acteur bij tal van Gentse theatergezelschappen: Balsemblomme, Theater Trac, Theaterplatform. Patrick is een opmerkelijke verschijning en werd genomineerd als beste mannelijke hoofdrol tijdens het Gents Amateurtheaterfestival. Patrick werkt ook mee aan Theater op het Water en ook aan Patrick stelden we de vraag: “Waarom moeten we voor jou stemmen ?” Patrick Pevenage: “Oei, dat is geen gemakkelijke vraag, we hebben allemaal onze verdienste. Laat ons zeggen dat ik door de jaren heen heel wat mensen heel veel plezier bezorgd heb”.

Rolando

Roland Eeckhout is een rondreizende muzikale clown die onder meer met Marc Dex en andere nationale bekendheden optreedt. 45 jaar op de planken, maar dat zie je nauwelijks aan hem. Tijdens de Gentse Feesten is hij te zien in de shows van de Dreidekkers. Een sketch, een muzikaal intermezzo of een intistiche versie van ‘I love you’: hij draait er zijn hand niet voor om . Ook Rolando krijgt de vraag voorgeschoteld: “Waarom moeten we voor jou stemmen?” Roland Eeckhout: “ Ik heb als Gentenaar heel Vlaanderen afgereisd en een van mijn succesnummers was ‘Klokke Roeland’ . Half Vlaanderen kent ‘Klokke Roeland’ en zingt het uit volle borst mee. Daar ben ik trots op”.

Patrick Van Damme

Patrick Van Damme is de drijvende kracht achter karnaval Ledeberg, de plateauchow en de stoet. Hij regisseert de revue in het Seleskest en speelt de hoofdrol in het nieuwe stuk van Theater Maskee. Was vroeger ook radiostem en presentator en is een kandidaat die van alle markten thuis is. Dat merken we ook in zijn antwoord op onze gekende vraag: “Ik ben iemand met een heel groot hart voor Gent en het Gentse dialect dat jammer genoeg ondergewaardeerd wordt. Ik doe niets liever dan mijn steentje bij te dragen en er iets moois van te maken”.

Wim Claeys

Wim Claeys raakte bekend toen hij een paar jaar geleden in een woonwagen in het Baudelopark uitpakte met een cursus Test eu Gents. Sinds die dag is hij een echte ambassadeur van de Gentse streektaal. Geen podium of Wim sleept het publiek mee in een vermakelijke Gentse zangstonde. Wim Claeys doet niet liever dan een trekzak voor zijn buik te hangen en het podium op Sint-Jacobs onveilig te maken. Wim is momenteel bezig met oude Gentsche liedjes aan het bijeenzoeken, wie hem kan helpen: zie zijne website.

Labels: , , , , , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...