18 december 2010

Theater Taptoe ontvangt 175.000 euro om erfgoed te bewaren.

Genoveva Vlaams minister Joke Schauvliege kent een subsidie toe van 175.000 euro om het erfgoed van Figurentheater Taptoe een definitieve bestemming te geven. Theater Taptoe heeft in haar meer dan 40-jarig bestaan een belangrijk erfgoed opgebouwd. “Dat mag niet verloren gaan, daarom heb ik een aanzienlijke som vrijgemaakt om het roerend erfgoed te inventariseren, te beschrijven, te restaureren indien nodig, en het een definitieve bestemming te geven”, licht de minister haar beslissing toe.

Het figurentheater Taptoe werd in 1968 opgericht door Luk De Bruyker en evolueerde onder de artistieke leiding van Freek Neirynck (1978-2003) van een traditioneel draad-poppengezelschap naar een gezelschap met acteurs en figuren. Eind mei 2010 stopte het Gentse Theater Taptoe noodgedwongen, een beslissing uit de vorige legislatuur. Minister van Cultuur Joke Schauvliege maakt nu 175.000 euro vrij om het rijke erfgoed van Taptoe te inventariseren, te beschrijven, indien nodig te restaureren en het een definitieve bestemming te geven. De collectie bestaat uit stukken van Luk De Bruyker van voor de oprichting van de vzw Theater Taptoe en de stukken vanaf 1978 (oprichting vzw) tot mei 2010.

De collectie van Luk De Bruyker omvat circa 50 handgemaakte poppen van producties tussen 1965 en 1978 zoals De Gelaarsde Kat, Aladdin, Hans en Grietje, Assepoester, De Kleine Prins enz. Verder ook enkele oude stangpoppen afkomstig van een traditioneel Gents stangpoppenspel uit het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast een collectie authentieke Turkse schimmen gemaakt door Toron Celebi. Tot het erfgoed van de vzw Theater Taptoe behoren poppencollecties uit meer dan 30 producties, decorstukken, ontwerpen van decor, poppen en kostuums, de originele speelbanden van een 20-tal producties, opnames van de vaak originele muziek van 30 producties, een uitgebreid archief met foto’s, knipsels, affiches, speelteksten, buitenlandse souvenirs enz.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Om al het materiaal een definitieve bestemming te geven, wordt samengewerkt met erfgoedcentrum ‘Het Firmament, (t)huis voor figurentheater’ uit Mechelen. Onder hun leiding zal onderzocht worden waar het materiaal best bewaard of getoond wordt. Dat kan gaan om Gentse instellingen zoals het STAM, het Amsab, het Huis van Alijn, het Europees Figurentheatercentrum, De School van Toen of andere niet-Gentse centra zoals het Vlaams Theater Instituut in Brussel of het Teirlinckhuis in Beersel. Maar vooraleer de collectie van Taptoe verspreid wordt, komen er in 2011 nog twee tentoonstellingen in Vlaanderen. Daarna zou de tentoonstelling naar het wereldfestival voor het figurentheater in Charleville-Mézières reizen. Ik kijk ook uit naar de productie die Luk De Bruyker zelf, met het erfgoed van Taptoe als basis, in elkaar aan het steken is.”

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...