10 november 2010

Oude Vismijn heropent als feestzaal en stijlvolle brasserie

Oude Vismijn 09De Oude Vismijn aan het Gentse Veerleplein heropent vandaag als feestzaal en stijlvolle brasserie. De oude Vismijn werd gesloten in 1963 en verkeerde lange tijd in erbarmelijke staat. In het prachtige gebouw huisden onder meer een bandencentrale en een benzinestation. Later kwam er een fotograaf, een antiquariaat en een bowling. De Stad Gent verkocht het gebouw in 1997 aan Geert Allaert (Music Hall), die had er grootse plannen mee. Maar Geert Allaert kampte met geldgebrek omdat hij de eerst de Capitole moest afwerken. Schepen Christophe Peeters trok het complexe dossier naar zich toe om de Oude Vismijn van verder verval te redden. In 2004 kocht de Stad Gent de Oude Vismijn terug tegen de oorspronkelijke prijs. In 2005 sloot Lofting Group een erfpachtovereenkomst met stad Gent voor 60 jaar, waarbij niet alleen de horeca kaart getrokken werd. Het gebouw heeft een unieke ligging aan het Veerleplein, tegenover het Gravensteen en omgeven door de Lieve en de Leie. Ook het zicht op de middeleeuwse haven is uniek. Bovendien neemt toerisme Gent hier binnenkort zijn intrek. Het infokantoor zal in alle opzichten modern zijn en alle mogelijke toeristische informatie verschaffen.  De infobox is een technisch hoogstandje en zal de bezoekers een prachtig uitzicht bieden.

Oude Vismijn 06Lofting Group heeft zich de naad uit het lijf gewerkt om tijdens de Gentse Feesten 2010 een deel van de restauratie af te hebben. Het publiek kon toen kennis maken met de twee nieuwe zalen. De kleinere zaal kan tot 120 personen ontvangen en werd voorzien met alle multimedia toepassingen. De zaal 'Markt' is uitermate geschikt voor grote evenementen. De sfeer is bijzonder aangenaam en de zwevende keuken is spectaculair. Overal in het gebouw zijn de oude dakstructuren en de spanten zichtbaar. Aan de kant van de Leie, tegenover het Groot Vleeshuis ligt brasserie ‘Bord'eau’. De nadruk ligt op vis, met een lange toog waar je zelf je vis kan kiezen. Binnen kan er 180 man zitten. Op een lager niveau, langs de waterkant, komt een overdekt terras voor 60 mensen. De gevel langs de Lieve werd minutieus heropgebouwd. Door de grote glaspartijen heeft men een uniek zicht op het water en de omgeving. Het houten jaagpad loopt rond de Vismijn en sluit aan op een nieuw voetgangersbrugje over de Lieve, dat uitkomt in het Appelbrugparkje. Zo komt er een nieuwe voetgangersverbinding tot stand via de Jan Breydelstraat via de Oude Vismijn naar het Gravensteen. Link: http://www.oudevismijn.be/

Voor een kennismaking met het gebouw en de talrijke genodigden op de feestelijke openingsavond, klik op bovenstaande foto.
Meer over de archeologische opgravingen op deze site: adelijke skeletten

Guido Van Peeterssen.

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...