3 oktober 2010

Catherine Deneuve op de rode loper van het Filmfestival Gent

De 37e editie van het Filmfestival Gent gaat volgende week van start en festivaldirecteur Jacques Dubrulle jaagt het rode loper gehalte van het Filmfestival nog eens omhoog. De lange lijst van internationale gasten wordt immers aangevuld met niemand minder dan Catherine Deneuve. Ze komt op 16 oktober in het gezelschap van Jérémie Renier en François Ozon diens nieuwe film Potiche voorstellen aan het grote publiek. Het is na 8 Femmes haar tweede samenwerking met de wonderboy van de hedendaagse Franse cinema. De film gooide afgelopen maand al hoge ogen op het filmfestival in Venetië en beleeft in Gent zijn Benelux première. Catherine Deneuve is de belichaming van dé Franse actrice. In de jaren ’80 stond ze model voor een portret van de legendarische revolutieleidster Marianne, een hele eer gezien de chauvinistische aard van het Franse beestje. Deneuve is een icoon én een diva, maar vooral een briljante actrice. De kroniek van een aangekondigd succes, want ze komt uit een acteursnest en was dus in de wieg gelegd om het witte doek te sieren.

In 1963 kreeg Deneuve haar eerste grote filmrol te pakken in Le Vice et La Vertu van Roger Vadim. Nadien werd ze gecast in de muzikale komedies Les Parapluies de Cherbourg (1964) en Les Demoiselles de Rochefort (1967) van Jacques Demy, die haar meteen tot ster bombardeerden. Vervolgens schitterde ze in films van cultregisseurs Luis Bunuel (Belle de Jour), Roman Polanski (Repulsion), Jean-Paul Rappeneau (Le Sauvage) en François Truffaut (Le Dernier Métro), die haar een eerste césar opleverde. Na een toch al succesrijke carrière, sloeg ze een andere weg in en vond ze zichzelf als actrice opnieuw uit in films als Indochine (1992) van Régis Warnier en naast Björk in Dancer in The Dark (2000) van Lars Von Trier. De voorbije 50 jaar ging er vrijwel geen jaar voorbij waarin Deneuve niet in een film meespeelde en in totaal heeft ze er meer dan 100 op de teller staan. Het maakt haar tot een van de meest productieve Franse actrices ooit.

Catherine Deneuve was ook de muze van mode-icoon Yves Saint Laurent. En ze leende haar stem aan het duet ‘Dieu est un fumeur de havane’ dat ze met enfant terrible Serge Gainsbourg opnam. François Ozon is duidelijk ook fan want hij heeft haar na 8 Femmes nu ook gecast voor zijn laatste film Potiche die in België werd opgenomen. Daarin speelt ze een grillige erfgename die verplicht wordt haar man (Fabrice Luchini) te vervangen aan het hoofd van een paraplufabriek nadat die een hartaanval kreeg, samen met de hulp van haar oude communistische geliefde (Gérard Depardieu). Op de affiche staan ook nog Karin Viard, Ludivine Sagnier, Judith Godrèche en Jérémie Renier.

Potiche is tijdens het festival te zien op 16/10 om 20u15 in Kinepolis zaal 2, op 19/10 om 14u30 in Kinepolis zaal 1 en op 21/10 om 10u in Kinepolis zaal 1.
Het volledige programma en meer informatie vindt u op http://www.filmfestival.be/ of in de gratis programmabrochure Knack Focus Special.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...