20 augustus 2010

Jazz in ’t Park zorgt voor leuke nazomer in Gents Zuidpark

Het gezellige Gentse Zuidpark wordt voor de 17e editie van Jazz in ’t Park opnieuw de gedroomde festivallocatie voor een jazzy nazomer. Liefst 22 gratis concerten worden tussen de bomen aangeboden van vrijdag 27 tot zondag 29 augustus en van vrijdag 3 tot zondag 5 september. Jazz in ’t Park wil alvast een zo breed mogelijk publiek laten kennis maken met de hedendaagse Belgische jazz, door gratis maar hoogstaande concerten te programmeren. Aan de succesformule wordt niet geraakt: zowel gevestigde waarden als talent van eigen bodem kunnen er tussen de bomen ontdekt worden, dit zowel met licht verteerbare jazz als met het moeilijkere genre. Rond middernacht worden opnieuw klassieke en authentieke jazzdocumenten geprojecteerd onder de noemer ‘Jazz on Film’. Er lopen samenwerkingen met JazzLab Series en de KASK-Hogeschool Gent.

Tijdens de zes dagen Jazz in ’t Park spelen maar liefst 22 formaties in het Zuidpark, vier meer dan de vorige jaren. Op zaterdag en zondag treden nu telkens vier in plaats van drie formaties op. Door een extra namiddagconcert om 16u in te lassen wil organisator Jan Schiettekatte het openluchtfestival nog meer laten uitgroeien tot een permanente jazzhappening en jazzgerelateerde initiatieven stimuleren. Daartoe zorgen alvast de eetstandjes, de ‘Blue Valentine Shop’ waar je terecht kan voor oldies en collector items uit de jazz en diverse infochaletjes. De samenwerking met JazzLab Series wordt uitgebreid. JazzLab Series organiseert ter plekke een tweedaagse stoomcursus jazzgeschiedenis. Hun ‘JazzClass Series’ vinden plaats op twee zaterdagmiddagen, 28 augustus en 4 september in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, op 100 meter van het Zuidpark. Lesgever Frederik Goossens geeft voor eens en voor altijd een antwoord op vragen als: wat is het verschil tussen swing en bebop? Wie waren Bird, Dizz, Bean of Lady Day? En vooral, hoe zit het nu met die Belgische jazz? Handig is dat men meteen na de cursus ook het eerste namiddagconcert kan meepikken van Jazz in’ t Park dat om 16u start.

Zoals voor elke editie houdt programmator Jan Schiettekatte de vinger aan de pols. Hij luistert goed wie waar mee bezig is in het jazzlandschap om tot een muzikaal sterke en gevarieerde programmering te komen. Blikvangers dit jaar zijn het Michel Bisceglia Trio op vrijdag 27 augustus, Chris Joris Quintet op zondag 29 augustus, het Pascal Schumacher Quartet en het Charles Loos-Bernard Guyot Sextet op vrijdag 3 september. Op zaterdag 4 september staat er een bijzonder reünieconcert van de formatie van jazzbassist Paul Van Gyseghem die dit jaar zijn 75ste verjaardag viert. Afsluiter op zondag 5 september is het Steven Delannoy Quartet, met coming men Steven Delannoye en Christian Mendoza, en met de gevestigde waarden Nicolas Thijs en Dré Pallemaerts. Daarna is het aan het Ivan Paduart Quartet om, samen met special guest en internationaal befaamde trompettist Bert Joris, het festival feestelijk af te sluiten.

Onder de noemer ‘Jazz on Film’ worden rond middernacht authentieke jazzdocumenten. uit de rijke collectie van Steve Wante geprojecteerd. Nieuw dit jaar is de samenwerking met de Afdeling Animatiefilm van de KASK Hogeschool Gent. Op zaterdag 4 september tonen studenten en afgestudeerden hoe ze met verschillende animatietechnieken korte animatiefilms realiseerden in relatie met experimentele muziek en hedendaagse jazz. Van de dubbele live CD ‘Jazz in ’t Park Live’, met opnames van de feestelijke 15e editie in 2008, ook al een samenwerking met de producersopleiding van Hogeschool Gent, zijn inmiddels al meer dan 250 exemplaren verkocht. Overigens is die dubbele CD nog steeds te koop aan 10 euro tijdens Jazz in ’t Park en in de Stadswinkel van het Administratief Centrum, W. Wilsonplein.

Praktisch: Jazz in ’t Park 2010: 22 GRATIS concerten op 27, 28, 29 augustus en op 3, 4 en 5 september in het Zuidpark Gent. Op vrijdag zijn er concerten om 12.15, 20 en 22 uur, op zaterdag en zondag telkens om 16, 18, 20 en 22 uur. Rond middernacht gratis projectie van ‘Jazz on film’. Ondergrondse parking aan Zuidpark.

Info: www.gent.be/jazzintpark, feestelijkheden@gent.be of gentinfo@gent.be.

Telefonische info: 09/210.10.10 (Gentinfo) en 09/224.25.26 (tijdens de Gentse Feesten). Organisatie: Dienst Feestelijkheden en Evenementenbeleid van de Stad Gent.

‘JazzClass Series’ op 28 augustus en 4 september, van 13.30 tot 16.00 uur in het Amfitheater van de Stedelijke Openbare Bibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent. Het cursusgeld bedraagt 9 euro, inclusief boeiende syllabus én de verzamel cd ‘Jazztublieft’. Inschrijven kan tot 27 augustus via JazzLab Series, 09/225.44.56, info@jazzlabseries.be. Info: www.jazzlabseries.be.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...