20 juni 2010

Fotoboek Gentse Feesten voor het Goede Doel.

BOEKCOVER

Fotograaf Patrick Dekeyser legde 1978 een professioneel parcours af langs vele disciplines. Dat bracht hem op de meest verscheidene plaatsen in de wereld die het decor bieden voor diverse opdrachten. Voor zijn nieuwste fotoboek blijft hij in zijn meest geliefde plek ter wereld: zijn eigen geboortestad Gent, waar hij tijdens de Gentse Feesten niet is weg te slaan. In die 10 dagen van de Gentse Feesten 2009 werden alle foto’s in dit boek gemaakt. Zijn sociaal engagement binnen Kiwanis International, waarbij Patrick stichtend voorzitter is van Kiwanisclub Gent Keizer Karel, zorgde voor de start van dit project. De tentoonstelling in het Stadhuis van Gent en de voorstelling van het boek moeten zorgen voor het welslagen van een onvergetelijk Sin­terklaasfeest voor kansarme kinderen van de Vierde Wereld uit het Gentse.

De dagelijkse reeks van 10 fotografische indrukken van de Gentse Feesten 2009 werd elke dag gepubliceerd op de sociale netwerksite Facebook. Na een paar dagen groeide het uit tot een item waar iedereen zat te wachten op wat komen zou van beelden ... èn commentaar. Elke dag van de Gentse Feesten maakte Patrick een subjectieve, eigenzinnige reeks van 10 foto’s, voorzien van een onderschrift. Meestal maar één woord, minimum, en één zin, maximum. De combinatie van beeld en tekst, waar het beeld alleen in de meeste gevallen enkel een weergave is van een bepaalde realiteit, op een bepaalde locatie, op een bepaald moment, geeft een humoristische kijk op het dagelijkse gebeuren tijdens het grootste Europese volksfeest, de Gentse Feesten.

Zonder het te willen krijgt deze dagelijkse reeks foto’s het label van intimistisch sfeerbeeld, ver­nist met humor, waarbij de onderwerpen niet de geprogrammeerde optredens zijn, maar het da­gelijkse gebeuren in de straten van de feestenzone in Gent. “Ik zag niet meer dan wat anderen konden zien, maar probeerde het in een andere context te plaatsen. Een enkele, zeldzame keer was een ondertitel er eerder dan het beeld, maar meestal was het omgekeerd. Het enige waar ik me nooit toe heb laten verleiden, is het in beeld zetten van een situatie. En het is het resultaat van een kleine duizend opnames. Ik hoop dat het door de liefhebbers, net zoals toen door mezelf, wordt bekeken als pretentieloze momenten, vastgelegd zonder artistieke aspiratie, maar die ik met iedereen wil delen, omdat ik het beroep van fotograaf, inmiddels al 32 jaar, ervaar als dé stiel met een geprivilegieerde positie. De positie van waaruit je ziet en vastlegt wat er gebeurt. En het beslissingsrecht te hebben om af te drukken op dat ene magische moment. Dat is het mooiste beroep ter wereld”.

Precies een jaar later wordt dit fotoboek uitgegeven. Aangevuld met nooit eerder gepubliceerde foto’s. Verlucht met teksten van Bekende Gentenaars. Wordt een fototentoonstelling georgani­seerd in het Gentse Stadhuis. Voor de fans van het eerste uur, is dit het antwoord op hun vraag “Komt er een vervolg ?” En een mooier vervolg had men niet kunnen wensen. Temeer dat de opbrengst van de verkoop van dit boek zal worden gebruikt voor een sociaal doel. Om het organiseren van een ongelooflijk Sinterklaasfeest op zondag 5 december, voor kansarme kinderen van de Vierde Wereld uit het Gentse mogelijk te maken. Als stichtend voorzitter van de Kiwanisclub Gent Keizer Karel, hoopt Patrick samen met alle andere stichtende leden verborgen armoede in en rond Gent voor de betrokken kinderen iets draaglijker te maken. De internationale leuze van Kiwanis indachtig : “Serving the Children of the World”.

Fotoboek Gentse Feesten Impressies: 192 pagina’s, 111 foto’s, formaat 21x21 cm.
Auteur: Patrick Dekeyser.
Uitgever: Visual Communication Patrick Dekeyser.
Informatie: Patrick DEKEYSER, Vierweegsestraat 6, 9032-Wondelgem.
info@visual-communication.be of 0475 27 62 85

Link: www.visual-communication.be

Labels: , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...