12 juni 2010

Klinken met Sofie Bracke op innovatie: biotechnologie op de Kouter.

Sofie drinkt 03 Een blonde lekkernij met een romige schuimkraag, dat is het Bijlokebier. Maar wat is nu het geheim van de brouwerij van de Hogeschool Gent? Het antwoord is: biotechnologie. Om het grote publiek kennis te laten maken met biotechnologie organiseert de Stad Gent op zaterdag 19 juni een Biotechmarkt. Een week later verhuist de markt naar het Technologiepark in Zwijnaarde, waar VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en GIMV de Dag van de Biotechnologie organiseren. Wil je kennismaken met het hele gamma van de biotech, inclusief de toepassingen die niet op de markt te zien zijn, kom dan naar het Ronde Tafelgesprek op 17 juni.

Voor de nieuwsgierigen: op zaterdag 19 juni verandert de Kouter in een echte biotechmarkt, met tal van kraampjes en enthousiaste marktkramers die je dingen laten proeven en voelen. De Gentenaars kunnen er kennismaken met biotechnologische toepassingen die ons dagelijks leven kleuren. Wist je bijvoorbeeld dat we dankzij biotechnologie tal van activiteiten milieuvriendelijk en efficiënt kunnen uitvoeren? Een team van wetenschappers zorgt voor de nodige uitleg. Voor jonge bezoekers is er een gratis kinderlabo. Volwassenen kunnen deelnemen aan een vragenronde, waar leuke prijzen mee te winnen zijn.

Schepen Sofie Bracke: “Maar biotechnologie is meer dan dat. Zo werken er in Gent honderden biotechnologen aan oplossingen voor de toekomst. Gent is altijd sterk geweest in biotechnologie. Het werk van pioniers zoals Marc Van Montagu, Jeff Schell en Walter Fiers ligt aan de basis van de huidige dynamische Gentse biotechsector”. Biotechnologisch onderzoek is heel breed en er bestaan veel verschillende meningen over. Op donderdag 17 juni organiseert de Stad Gent een Ronde Tafelgesprek waarbij we de biotechnologie bekijken vanuit verschillende invalshoeken: de industrie, de wetenschap, de groene beweging en de ethiek. Het panel bestaat uit onder meer Johan Cardoen van CropDesign en voorzitter van FlandersBio, René Custers van VIB en Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu.

De markt kadert in de ‘proeftuin voor innovatie’. Onder die noemer wil de Stad Gent de bevolking tonen wat er allemaal gebeurt in de dertien onderzoeksinstellingen in onze stad. Weinig inwoners kennen deze instellingen, hoewel ze vaak internationale bekendheid genieten.. Vorig jaar demonstreerde op het Sint-Baafsplein in twee containers dat ook staal hip en innovatief kan zijn. In 2008 maakte het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) een mobiele site voor de Stad.

Praktisch: Ronde Tafel Biotechnologie op donderdag 17 juni om 19.30 uur in zaal Parnassus, Oude Houtlei 124 te Gent. Deelname is gratis. Inschrijven kan tot 17 juni tot 12 uur via Gentinfo, tel. 09 210 10 10 (van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur).

Biotechmarkt op de Kouter op zaterdag 19 juni 2010 van 10 tot 18 uur. Daarna verhuist de markt naar het Technologiepark in Zwijnaarde voor de Dag van de Biotechnologie op zaterdag 26 juni van 10 tot 18 uur.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...