11 november 2011

Knack-journalist Hannes Cattebeke wint Karel Van Miert-prijs voor EU-journalistiek

Journalist van Knack Extra Hannes Cattebeke mocht in Brussel de Karel Van Miert – prijs voor professionele journalisten in ontvangst nemen. De prijs, ter waarde van 2.500 euro, wordt uitgereikt aan correspondenten die op een bevattelijke manier over de EU berichten. De Van Miert – prijs voor toekomstige journalisten gaat naar Frederik Eraly, student aan de Erasmushogeschool. De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België organiseert de prijzen om de journalistieke interesse voor de EU bij gevestigde journalisten te belonen en ze aan te wakkeren bij toekomstige journalisten.
Het stuk "En de boer, hij registreerde voort" van Cattebeke over het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid werd door de jury bekroond voor zijn stijl en zijn eenvoud. "Cattebeke slaagt erin om aan de hand van één voorbeeld, een Belgische landbouwer, te laten zien hoe de Europese regelgeving ingrijpt in het leven en de bedrijfsvoering van alle Europese landbouwers", zegt Willy Hélin, Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België.

Frederik Eraly (22) uit Herent studeert aan de Erasmushogeschool in Brussel en is de winnaar bij de junior-versie van de prijs: de Karel Van Miert – prijs voor toekomstige journalisten. Hij maakte een reportage over de schuldencrisis in Europa, brandend actueel, en haar gevolgen voor België. "Frederik geeft blijk van lef met zijn kopie van een bekend duidingsprogramma. Toch slaagde hij erin de juiste mensen voor de camera te halen en met gerichte vragen structuur te brengen in de ingewikkelde materie. Het resultaat is een bevattelijke en eigenzinnige reportage", oordeelt Kris Van Haver, Europees verslaggeefster van De Tijd en jurylid. Eraly kreeg een cheque ter waarde van 1.500 euro. Naast de winnaar vielen ook twee laureaten in de prijzen. Hans Van Puyenbroeck, Stefan Kessels en Lieselot Moerkere maakten een origineel filmpje over hoe de EU letterlijk in de huiskamer aanwezig is en Emilie Laurent en Jolien Roelandt schreven een stuk over de EU-invalshoek bij een mogelijke splitsing van België. De laureaten ontvingen per groep 750 euro.

De Etienne Davignon – prijs, de Franstalige equivalent, viel RTBF-journaliste Anne Blanpain te beurt. De prijzen werden overhandigd door de Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, een goede vriend van wijlen Karel Van Miert, en door minister van Staat Etienne Davignon zelf.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...