21 oktober 2010

Met Die Fremde wint een tragedie die vragen stelt

De Grote Prijs voor Beste Film gaat op het 37ste Filmfestival Gent naar Die Fremde van Feo Aladag. De Georges Delerue Prijs voor beste filmmuziek is voor de Koreaanse film The Housemaid. Als Beste Europese Kortfilm werd 'Berik' van Daniel Joseph Borgman gekozen. Speciale vermeldingen waren er voor de acteurs Dragomir Mrsic (Snabba Cash) en Maryam Zaree (Shahada).

Om in harmonie samen te leven zullen we eerder naar onze gelijkenissen in plaats van naar onze verschillen moeten kijken. Zo verwoordde Feo Faladag vanuit Los Angeles de boodschap van haar film Die Fremde nadat ze vernam dat ze met haar debuut de prijs voor de beste film won op de 37e editie van het Filmfestival Gent. In tegenstelling tot op vele festivals zijn jury en publiek het op haast gelijke hoogte eens over de vele kwaliteiten van de actuele, sterke en ontroerende film. Daarin vlucht Umay uit een huwelijk vol geweld en probeert in Berlijn een nieuw leven te beginnen. Maar door haar man in Istanboel achter te laten, brengt ze alleen maar schande over haar familie. Volgens de jury is Die Fremde een tragedie die geen antwoorden geeft maar vragen stelt”. Aan de prijs is een cash distributiepremie verbonden ter waarde van 20.000 euro.

De Georges Delerue Prijs voor de beste muziek ging naar Kim Hong-Jip voor zijn soundtrack bij The Housemaid van Im Sangsoo. In deze Zuid-Koreaanse film begint een kindermeisje een relatie met haar werkgever, waarop de bedrogen echtgenote en haar moeder een regelrechte wraakactie beginnen. Volgens de jury zijn film en de muziek qua poëtische tonaliteit gelijklopend. Aan de prijs is een cash distributiepremie verbonden ter waarde van 10.000 euro.

De jury toonde zich opgetogen over de kwaliteit van de films in competitie en had daarbij nog lof voor de vertolkingen. Vandaar dat ze een speciale vermelding gaf aan Maryam Zaree uit Shahada. Ook Dragomir Mrsic kreeg als beste acteur in Snabba Cash een speciale vermelding van de jury. Zij kende verder haar prijs voor de beste Europese korte film toe aan Berik het aangrijpend filmportret van een man die blind en misvormd is als gevolg van radioactieve straling in Oost-Kazachstan. Regisseur Daniel Joseph Borgman dwingt ons te kijken naar een “uniek man”, aldus de jury. Die bestond dit jaar uit Wolfgang Koolhaase (voorzitter), Els Dottermans, Agnes Kocsis, Goran Paskaljevic, Jan Verheyen en Jean-Paul Wall.

Bron: Filmfestival

Labels: , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...