18 oktober 2010

Webinos zet Vlaanderen een beetje op de kaart van internetapplicatietechnologie

Webinos is een Europees project dat een universeel platform zal ontwikkelen voor mobiele webapplicaties. Dankzij dit nieuwe open source platform hoeven applicaties niet langer voor elke smartphone of ander media-apparaat opnieuw ontwikkeld te worden. De technologie steunt op de eerdere knowhow van het Gentse technologiebedrijf Siruna. Het businessplan van het Gentse technologiebedrijfje bleek niet realistisch te zijn, waardoor het de steun van haar aandeelhouders verloor. In DATANEWS werd er gegokt op een vereffening of een overname door een sectorgenoot. Nu neemt IBBT nam de licentie terug over van haar spin-off en verankerde de uitgevoerde kennis binnen haar onderzoeksgroep IBBT-IBCN-UGent. Webinos kan rekenen op de steun van de Europese Commissie.

Met de groeiende toename van het mobiel internet is de behoefte aan één enkel universeel platform voor de ontwikkeling van mobiele internettoepassingen sterker dan ooit. Nu moeten echter voor elk platform (iPhone, internetTV, enz… ) aparte toepassingen ontwikkeld worden. Omdat dit weinig efficiënt is, sloegen ruim 20 partners uit de onderzoekswereld en de industrie de handen in elkaar voor het Europese project Webinos. Onder leiding van het Fraunhofer Institute FOKUS zal een consortium van internationale bedrijven een universele standaard ontwikkelen waarmee applicaties op verschillende apparaten kunnen werken, zoals smartphones, maar ook tv's, desktops en zelfs auto's. Het open source platform Webinos wordt een verzameling van api’s (application programming interfaces), op basis waarvan computerprogramma’s kunnen communiceren met andere onderdelen, en zal gebruik maken van de browser van een apparaat. Dat laat toe een toepassing te activeren op elk apparaat met internettoegang.

Het Webinos project wordt gesteund door de Europese Unie met 10 miljoen euro. Toonaangevende partners zoals Deutsche Telekom, Telcom Italia, BMW Research and Technology, Sony Ericsson and Samsung Electronics schaarden zich ook achter dit initiatief.  De samenwerking met W3C (het World Wide web consortium) zorgt er dan weer voor dat het platform consistent blijft met de huidige standaarden. IBBT-IBCN-UGent levert mobiele applicaties op het Webinos-platform door onder meer gebruik te maken van de eerdere knowhow van het Siruna platform en het onderzoek dat Siruna deed naar next generation web applications. Frank Gielen, Director Incubation & Venturing bij IBBT, is alvast enthousiast: “Webinos geeft ons een unieke kans om deel te nemen en bij te dragen aan een topproject voor internetapplicatietechnologie van de toekomst en dat in het gezelschap van topspelers zoals BMW, Samsung, Sony Ericsson en W3C. Het Europees project opent misschien ook deuren voor een nieuwe start-up.”  

Labels: , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...